Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Görüş Draghi'yle kesilen kâr satışları kaldığı yerden devam ediyor

Draghi'yle kesilen kâr satışları kaldığı yerden devam ediyor

Giriş: 03 Ağustos 2012, Cuma 09:24
Güncelleme: 03 Ağustos 2012, Cuma 09:24

Küresel piyasalar kâr realizasyonuna gitme aşamasındayken imdada Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi yetişmişti: "Euro için ne gerekiyorsa yapacağız.... Faizlerin yüksekliği para politikasının etkisini azaltıyor." Bu açıklamanın ardından bir de ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke ile telefon görüşmesi yaptı. Üzerine bu hafta ABD Hazine Bakanı Avrupa'ya gitti. Açıklama ve ardından gelen görüşmeler sanki koordineli bir hareket yapılacağı izlenimi verdi. Piyasalar faizleri yüksek olan ispanya ve İtalya tahvillerinin ECB tarafından satın alınacağını beklemeye ve fiyatlamaya başladı. Kâr satışları kesildiği gibi alımlar başladı, ispanya 10 yıllık tahvil faizi yüzde 7.78'e kadar yükselmişken yüzde 6.61'e, İtalyan faizleri de yüzde 6.65'ten 5.77'ye kadar geriledi. Gelecek desteğin etkisiyle Euro/dolar paritesi de 1.2404 ile son 1 ayın en yükseğine çıkmıştı.

YANLIŞ ANLADINIZ: Draghi kendi yarattığı beklentileri yine kendisi yıktı.

■ Faizleri değiştirmedi. Bu zaten beklenmiyordu.

■ Basın toplantısında da "Siz beni yanlış anladınız. Konuşma metnimi yeniden okuyun" dedi.

Ama bu arada o sözlerinin ardından piyasaların yorumlarına ve yanlış fiyatlama yapmasına neden müdahale etmediğine, yanlış algılandıysa bunu bugüne kadar neden düzeltmediğine bir açıklama getirmedi.

■ İkincil piyasadan ülke tahvil alımı da ancak EFSF/ESM'ye ilgili ülkenin başvurusu halinde gerçekleşecek. Bu da tahvil alımının sınırlı kalacağına yorumlandı.

■ Yeni bir ucuz para paketi LTRO ise yok.

Bunun yanında "Standart dışı önlemleri önümüzdeki haftalarda tasarlayacağız" diyerek yeni bir müdahale aracından söz etti, ama bu konuda fazla bilgi vermedi. Neden şu anda yürürlüğe konulmadığını ise "Henüz şartlar oluşmadı" diye açıkladı.

NEREDE KALMIŞTIK: Sonuçta Draghi, net mesaj veremedi ve kendisine inanmış piyasaları bir yerde kandırmış durumuna düştü. Bütün bu nedenlerle küresel piyasalar yarım kalmış kâr realizasyonlarına geri döndü. Sert satışlarla gerileyen borsalar yüzde 2-3 düzeyinde geriledi. Buna İMKB de dahil oldu. Satışlar sürebilir, çünkü belli bir yorgunluk veya satış isteği zaten görülüyordu. Ağustos ayı tatil ayı ve ay sonuna kadar ekonomik veri dışında piyasaları dalgalandıracak bir gelişme yok. Satışların dozunu ise ECB'nin oluşturacağı yeni mekanizma, İspanya ve İtalya'nın ortaya koyacağı hareketler frenleyebilir.

BORSA ETKİLENİR: Küresel piyasaların bu satıcılı seyrinden elbette Türkiye de etkilenecek.

■ Bu etki alanı daha çok borsa tarafında olabilir. Çünkü son haftalarda bizim borsa pozitif bir ayrışma eğilimindeydi. Hem primi yüksek hem de yabancı oranı.

■ Bono tarafında ise etki beklemiyoruz. Çünkü dünyada faizler düşüyor, sadece borç krizi yaşayan ülkelerde yükseliyor. Türkiye'de faizlerin yönü net biçimde aşağıya doğru. Bu nedenle bono tarafında güçlü bir yabancı satışı olmayabilir.

Borsada satanların tümüyle Türkiye'den çıkması söz konusu olmayabilir. Bu durumda döviz veya kur, borsadan çözülen ve Türkiye'yi terk edecek olan net para ölçüsünde etkilenebilir. Bu da sınırlı kalır. Çünkü borsadaki hacimlerin dar olduğunu biliyoruz.

SONUÇ: "Sihir yok, yalnızca sihirbazlar var." Hannibal