NOT ARTARSA 5 SENTİ GÖRÜRÜZ

BORSA TL BAZINDA İKİNCİ REKORUNU KIRDI, ANCAK DÖVİZ BAZINDA REKOR İÇİN İSE ÖNCE 'NOT' ARTIŞI GEREK
Tahvil piyasasının açılması, bireysel emekliliğe getirilen teşvik, yeni Sermaye Piyasası Kanunu, faiz oranlarının düşmesi ve not artışı beklentisi İMKB'ye TL bazında rekor kırdırıyor. Dolar bazında rekor için sıfırcı hocaların 20 yıl aradan sonra Türkiye'nin notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye çıkarması şart
Borsa gün içinde 72.703 ile rekor kırdı. Ancak bu rekor dolar bazında değil. Kasım 2010'da 5.08 seviyesine kadar çıkan İMKB 100 Endeksi 2.59 sente indikten sonra dün 4.04 düzeyine yükseldi. İMKB'de fiyatların genel seviyesi gerçek anlamda 2010 sonundan dörtte bir oranında daha düşük. Peki borsanın dolar bazında rekor kırabilmesi neye bağlı?
■ En başta ve en yakın gelecekte Türkiye'nin kredi notunun üç büyük reyting kuruluşundan biri tarafından yatırım yapılır seviyeye çıkarılmasına. Bu konuda 8 Kasım önemli bir tarih. Not artmasa dahi, görünüm değişmeli ve artırım umudu güçlü bir şekilde korunmalı. Yoksa kâr realizasyonu olur, dolar bazında rekorun gelmesi ertelenir.
■ 20 yıl aradan sonra yeniden "yatırım yapılabilir seviyeye" çıkılmasının borsaya asıl etkisi, yerli yatırımcı tarafını heyecanlandırması olacak. Yoksa dış dünyadan yatırıma gelenlerin büyük çoğunluğu zaten Türkiye'yi yatırım yapılabilir kategoriye koymuşlar.
■ Yerlileri harekete geçirmeye ve piyasaya katılmaya teşvik edecek bir unsur da yeni Sermaye Piyasası Kanunu olacak. Tasarı, Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçti, Genel Kurul'da görüşülmeyi bekliyor.
■ Özel sektör tahvil piyasasının açılması veya işlemeye başlaması da bu dönemde bankalardan başlayarak şirketlerin finansman maliyetlerini azaltan ve kârlılıklarını artıran çok önemli bir gelişme. Türk insanına düşük gelen faiz oranları yabancılar için cazip. Bu imkândan daha çok bankalar yararlandı. İş giderek büyük şirketlere doğru yayılabilir.
■ Kamu destekli bireysel emeklilik sistemi yeni yıldan itibaren yürürlüğe giriyor. Milli gelirin yüzde 1.5'i kadar bir tasarruf artışı bekleniyor. Bireysel emekliliğin hızla büyümesi hisse senetlerine de yatırımı beraberinde getirecek.
■ Dünyada likidite bolluğunun ve düşük faizin devam etmesi, Türkiye'ye sermaye akışının sürmesi bekleniyor. Bundan faiz piyasası olduğu kadar hisse senedi piyasası da pozitif yönde etkilenebilir.
■ Önümüzdeki aylarda ve dönemde ekonomik tablo daha pozitif olacak gibi. Çünkü büyüme artacak. İhracatın yanına faizlerin de düşmesiyle iç tüketim artışı eklenecek. Ekonomi iki ayakla daha hızlı yürüyecek. AB dışına ihracat artışının devam etmesi ve AB pazarındaki daralmanın durması ise cari açığın yatay seyretmesini sağlayabilir. Büyüme ivmelenirken cari açığın artmayacağı ve enflasyonun düşebileceği bir döneme giriyoruz.
Geçmiş rekorun kırıldığı dönemde ekonomi çift haneli büyüyordu. Şimdiki büyüme ancak yarısı düzeyinde. Buna rağmen borsanın rekorunu, tahvil piyasasının açılması, bireysel emekliliğe teşvik, yeni Sermaye Piyasası Kanunu, faiz oranlarının düşmesi ve not artışı destekliyor.
SONUÇ: "Parayı zapt etmek, deliyi zapt etmekten zordur."Türk atasözü
Önceki rekoru 5.08 sent
İMKB 100 Endeksi tarihi yüksek düzeylerinde. Dolar bazlı endeks ise 4.04 sente çıktı. Rekor düzey ise 10 Kasım 2010 tarihine ait. 71.666 puanlık endeks dolar bazında 5.08 değerini ifade ediyor. Dolar bazında rekor kırmasına yüzde 25'lik bir artış daha kalıyor. Eğer bu gerçek bir rekor olacaksa, borsa dolar bazındaki rekorunu kırmalı veya 5 senti görmeli. Borsada her büyük yükseliş dolar bazında en az üç kat. En dip seviyeden en tepe seviyeye olan artış bu. En az artış Kasım 2010'da sonlanan son büyük yükselişte yüzde 303 ile görüldü. Dünkü 4.04 sente çıkış ise 25 Kasım 2011'deki 2.59 sentten başladı. Artış yüzde 56'da. Bu oranın, geçmiş büyük çıkışları yakalaması ise bu kez beklenemez. Ama bu düzeyi de geçmiş-tekilerin çok altında.
Çıkış oranı bu kez niçin düşük kalır?
■ Bu kez çıkışa başlama bazı yüksek. 2.59 sent geçmiş dönemlerin bir hayli üzerinde.
■ Bunun da önemli bir nedeni küresel likiditenin bol olması ve sermaye akışı. Bu etki varlık fiyatlarını yükseltiyor.
■ Siyaset ve ekonomideki gelişmelerin etkisinde küresel piyasalarla da bütünleşmiş bir İMKB'nin artık eski oynaklıklarını geride bıraktığı düşünülebilir.