Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Görüş İşsiz gençler bu kadarını da becersin artık

İşsiz gençler bu kadarını da becersin artık

Giriş: 17 Şubat 2011, Perşembe 08:50
Güncelleme: 17 Şubat 2011, Perşembe 08:50

Son açıklanan kasım ayı verilerine göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 11.0. Resmi işsiz sayısı 2 milyon 811 bin. İşgücüne dahil olmayıp da çalışmaya hazır olanları da bu sayıya

eklediğimizde 4.8 milyon gerçek işsize ulaşılıyor. Bu durumda işsizlik oranı yüzde 17.4 oluyor. Her ne kadar son aylarda işsizlikte ekonomik büyümeye paralel bir gerilime varsa da, oranlar yine de yüksek. Hele de ev işleriyle meşgul olduğundan dolayı işgücüne katılmayan 12 milyon kadın da dikkate alındığında iş yaratmaya olan ihtiyaç tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor.

Kentlerde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23.6 düzeyinde. Yani her dört gençten biri işsiz.

BECERİ'10 PROJESİ: Buna karşılık aradığı elemanı bulamayan işyerleri de mevcut. Yani istihdam piyasası etkin işlemiyor. İş arayanla işçi arayanı bir noktada buluşturamıyor. İşverenin ihtiyacı olan meslekle işsiz kalanların berecileri çakışmıyor. Ya da bazı gençlerin becerisi, mesleği yok. Türkiye'de işsizlik sorunu ne kadar yaygınsa mesleksizlik ve uzmanlık sorunu da o kadar yaygın. Sorunun bir ayağı mesleksizlik.

İşte bu konuda hayırlı bir girişim 2010 yılında devreye girmiş. İş Kurumu, TOBB bir araya gelmiş, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı da destek vermiş, Beceri'10: Beceri Kazandırma ve İş Edindirme Seferberliği başlatılmış.

■ İşsizler, meslek edinmek isteyenler önce İşkur'a, sonra Beceri10.org.tr internet sitesine girip açılan kurslara kayıt yaptırıyorlar. Bu internet sitesi 2 haftada 11.5 milyon tık almış. Aslında bu siteye sadece iş ve staj başvurusu için değil, meslek seçimi için de bakılabilir.

■ İşyerlerine ihtiyaç duydukları meslekler sorulmuş, buna uygun olarak 36 ilde 236 kurs açılmış. Bu kurslarda halen 4.700 işsiz eğitim görüyor.

■ İşyerleri 37 bin stajyer talep etmiş. Kaynakçıdan, CNC operatörlüğüne, mobilyacıdan tesisatçılığa, bilgisayar bakım ve onarımından elektrik alt tezgâhtarlığına kadar çeşitli meslekten stajerler talep edilmiş. İstanbul'da 36, Mersin'de 20, Adana'da 13, Eskişehir'de 12, Konya'da 11, Tekirdağ ve Gaziantep'te 10 kurs açıldı. Konya'da teknik ressam, Van ve Erzurum'da bilgisayar onarımcısı, Elazığ'da elektrik tesisatçısı en çok başvuru alınan kurslar.

■ Bu kurslarda eğiticilik yapacaklar da önce eğitim almış. Başarılı olanlarda iş sahibi olacak. Önce teorik eğitim, sonra işyerinde eğitim, ardından da işverene sorulacak, "Bu gencin eğitimi tamam mı, işe alıyor musun?" Alıyorsa sosyal güvenlik primlerinin ödenmesini İşkur üstleniyor. İşveren sadece istediği meslekte elemanı bulmuyor, bunun yanında yılda bir kişinin istihdam maliyetinde ortalama 1.800 liralık azalma sağlıyor. Sosyal güvenlik prim giderlerini karşılama, duruma göre 2.5 yıl ile 4.5 yıl arasında değişiyor.

■ Staj süresince iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı stajyere sağlık sigortası yapılıyor. Haftanın beş günü kursa giden stajyere günde 15 lira da para ödeniyor. Geçen hafta sonuna kadar Beceri'10 Projesi'ne yapılan kesin staj başvurusu sayısı 13.800 kişiyi bulmuştu.

■ Beceri'10 Projesi için 5 yıllık sürede 7.5 milyar lira harcanacak. Bunun 4.4 milyar lirası şirketlere sigorta primi, 2.6 milyar lirası kursiyerlere ücret ve sigorta olarak; 380 milyon lirası eğiticilerin eğitimine, 120 milyon lirası da eğitimlerin yapılacağı 121 meslek lisesinin altyapısının yenilenmesine ödenecek.

1 MİLYON KİŞİYE MESLEK: İşsizlik, Türkiye'nin en önemli sorunu. Bu sorunun çözümü için hükümet ve ülke düzeyinde topyekûn özel, sürekli ve duyarlı bir çaba gerektiği çok açık. İstihdam seferberliğine girişmek bunun iyi bir örneği olacak, herhalde önümüzdeki dönemde bu proje açıklanır ve uygulamaya konulur. Ama ondan önce 5 yılda 1 milyon işsizi eğitecek ve bunlara iş kazandıracak bir mesleklendirme seferberliği başlatılmış bulunuyor. İş aramaktan bıkanlar, iş bulmaktan umudunu kesenler herhalde böyle bir başvuruyu yaparlar artık. Bunu yaparak hem kurs ve staj süresince meslek edinebilirler hem günlük 15 lira maaş alırlar hem de sigortalı olurlar.

SONUÇ: "aksiyonun sesi kelimelerden güçlüdür." Amerikan sözü