Hu Jintao: ABD-Çin bağı önemli
-
Çin Başkanı Hu Jintao, Washington'da iş adamlarına yaptığı konuşmada, küresel ekonomik toparlanma döneminde, ABD ve Çin arasındaki yakın bağın önemine dikkat çekti
Hu Jintao, ABD Başkanı Barack Obama ile 19 Ocak'taki Beyaz Saray buluşmasının ardından konuştu. Jintao, uluslararası şartların, karmaşık ve henüz somutlaşmamış riskler ve zorluklarla dolu olduğuna değindi ve "ülkelerimiz işbirliği yapmalıdır" dedi.
Çin Hükümeti, ulusal şirketlerinin havacılık, bankacılık ve telekomünikasyon alanlarında küresel rekabete katılabilmesi için, yabancı yatırımları sınırlıyor. Bu durum da Çin'de faaliyet gösteren Amerikan şirketlerini endişelendiriyor.
19 Ocak'ta Beyaz Saray'da gerçekleşen toplantıya Goldman Sachs Group Inc.'in CEO'su Lloyd Blankfein, Boeing Co.'nun CEO'su Jim mcNErney ve General Electric Co.'nun CEO'su Jeffrey Immelt gibi önemli isimler katıldı.
Hu Jintao, bu isimlere de "Çin'in Amerikan ve diğer yabancı şirketlere de aynı şeffaf, adil ve yüksek verimli yatırım olanaklarının sunulacağını" belirtti.
Çin Başkanı'nın 4 günlük ABD ziyareti, bugün Chicago'da gerçekleşen konuşmayla sona eriyor. Jintao, Çin'in hiçbir zaman genişlemeci bir politika izlemeyeceğini, ordunun da yalnızca kendini koruma amaçlı faaliyet gösterdiğini belirtti. Çin Başkanı, Tibet ve Tayvan'ı Çin'in "temel çıkarları" olarak niteledi.