Advertisement
HABERLER ABONE OL

Bazı Huawei çalışanlarının Çin ordusu ile araştırma projelerinde, şirket ile ülkenin ordusun yakın ilişkisine işaret eden bir işbirliği içinde çalıştığı belirtildi.

Geçen 10 yılda, Huawei çalışanlarının, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun çeşitli birimleriyle bir araya gelerek yapay zeka ve radyo iletişim sistemleri konuları içeren en az 10 farklı projede çalıştıkları belirtildi.  

Silahlı Kuvvetlerin ana organı merkez askeri komisyonu ile Huawei çalışanlarının ortak çalışma alanları arasında, online videoların altına yazılan yorumlardan duyguları ayıklama ve sınıflandırma çalışması bulunuyor.

Ayrıca Ulusal Savunma Teknolojileri Üniversitesi öğretim görevlileriyle birlikte uydu görüntülerini ve coğrafi koordinatları toplama ve analiz etme konuları da Huawei ile Çin ordusunun ortak çalışma alanları arasında.

Bu projelerin, Çin’in en büyük teknoloji şirketindeki personelin bir dizi potansiyel askeri ve güvenlik uygulaması üzerine araştırma yapmak için ordu ile çalışmalarına ışık tutan iş birliklerinden sadece birkaçı olduğu belirtiliyor.

Bloomberg genellikle akademisyenler ve sektör uzmanları tarafından kullanılan periyodik yayınlar ve online araştırma veri tabanı üzerinden çeşitli bilgilere ulaştı. İlgili belgelerin yazarları, kendilerini Huawei çalışanı olarak tanımladılar ve şirketin adı makalelerin başında belirgin bir şekilde yer aldı.

Huawei sözcüsü Glenn Schloss yayımladığı mesajında,  “Huawei’nin çalışanların bireysel imkanlarıyla yayımlanmış araştırmalarından Huawei şirketinin bilgisi olmadığını belirtti ve sözlerini,”Huawei ordu için ürün sağlamamış veya ihtiyaca göre düzenlememiştir. Şirket olarak, bazı çalışanlarımız tarafından yayımlanan makalelerle ilgili bilgi sahibi değiliz. Bizim bu tarz bir ortak araştırma projemiz yok” şeklinde sonlandırdı.