Advertisement
HABERLER ABONE OL

Hükümet bütçe performansında dengeyi sağlamak için düğmeye bastı. Vergi sisteminde köklü değişiklik yapmaya hazırlanan hükümet çok kazanandan daha çok vergi almayı hedefliyor. Bu nedenle ultra lüks konuta ve yüksek gelirliye ek vergi geliyor.

Bloomberg HT'nin edindiği bilgiye göre, hazırlanan düzenlemede, yıllık geliri brüt 700 bin lira olan vatandaşa vergi artışı getirilecek. Şu an gelir vergisinin en üst dilimi yüzde 35 seviyesinde bulunuyor. Bunun yüzde 39, 43 ve 45 olarak artırılacağı öğrenildi.

Bir diğer düzenlemeyle de değeri 10 milyon lira üzerinde olan konutların vergi oranının artırılması amaçlanıyor. Geçtiğimiz eylül ayında açıklanan ve 2019-2021 arasını kapsayan yeni ekonomi programında yüksek gelirin daha adil vergilendirilmesinin amaçlandığı kaydedilmişti. Programda taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanterinin tamamlanacağı açıklanmıştı.

İçerisinde bu iki düzenlemenin de bulunduğu torba yasanın yakında Meclis'e getirileceği  öğrenildi.

Hükümetin harekete geçmesine neden olan bütçe performansı yıl başından bu yana olumsuz bir tablo çiziyor.  Bütçe açığı geçen yılın ilk beş ayındaki 20.5 milyar lira seviyesinden bu yıl aynı dönemde yaklaşık yüzde 225 artışla 66.5 milyar liraya çıktı. İlk 5 ayda gelirler yüzde 15 giderler ise yüzde 28.4 arttı.