İDDMİB/Öztiryaki: Metal ihracatını 10 milyar dolara çıkarmayı planlıyoruz
İDDMİB Başkanı Öztiryaki, 2018'de 8.2 milyar dolar olarak gerçekleştirilen sektör ihracatını 2019'da 10 milyar dolara yükseltmeyi planladıklarını söyledi
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, 2018'de 8.2 milyar dolar olarak gerçekleştirilen sektör ihracatını yeni pazarlarla ve hedef pazar odaklı çalışmalarla 2019’da 10 milyar dolara yükseltmeyi planladıklarını söyledi.
Hindistan, Meksika, Çin ve Rusya pazarlarıyla beraber özellikle ABD ve Afrika pazarlarına özel önem vereceklerinin altını çizen Öztiryaki, ABD-Çin arasındaki ticaret savaşları nedeniyle ABD pazarında doğan potansiyelin en büyük fırsat olacağını kaydetti.
İDDMİB bünyesinde yer alan alüminyum, bakır, mutfak eşyaları, endüstriyel mutfak, yapı malzemeleri, bağlantı elemanları kilitler ve el aletleri, döküm, kaynak malzemeleri ve metal ambalaj olmak üzere dokuz alt sektörün çatı birliği konumunda bulunuyor.
İDDMİB'in önümüzdeki dönem hedefleriyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Öztiryaki, "Geçtiğimiz yılı yüzde 18.8'lik artışla 8.2 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. 2019 hedefimizi ise 10 milyar dolar olarak belirledik. Çıtayı yükselttik fakat yakalamaya çalışacağız" dedi.
Öztiryaki, "ABD çok büyük bir pazar. Çin ile olan ticaret gerginliği ve ikili ilişkilerde yaşanan sıkıntılar bizim için bir fırsat oluşturuyor. Örneğin mutfak ürünlerinde tüm satın alıcılar ve servis vericilerin B planı Türkiye. Bunu gördük, bunun için birtakım çalışmalar yapıp bu pazara yönelik aksiyonlar alacağız" dedi.
Öztiryaki, önce endüstriyel mutfak ürünleri ile başlayıp arkasından diğer alt sektörlerle ABD pazarındaki etkinliklerini artıracaklarını da vurgu yaptı…
Açıklanan rakamlara göre İDDMİB çatısı altında ABD'ye yapılan ihracat 286 milyon dolar seviyesinde bulunuyor. ABD, en çok ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise 10. sırada yer alıyor.
Toplantıda verilen bilgiye göre, geçen yıl endüstriyel mutfak sektörünün ABD'ye ihracatı yüzde 33, alüminyum sektörünün ihracatı ise yüzde 174 arttı. ABD'nin Türkiye'den ithal edilen alüminyum ürünlerine yüzde 10 ilave gümrük vergisi getirmesine karşın, Türk ihracatçıları bu ülkede hala fiyat avantajını
korurken; ABD'nin Çin ile ticaret gerilimi Türk alüminyum sektörünün bu ülkeye ihracatına olumlu yansıdı.
ABD'nin yanı sıra özel önem verecekleri bir diğer pazarın da Afrika olacağını belirten Öztiryaki, "Afrika'da mevcut durumda operasyonlarımız küçükte olsa hızla büyüyor. Eskiden bölgede sadece Kuzey-Güney hattında ticaret yaparken, artık Nijerya'dan Kenya'ya uzanan Doğu-Batı hattında yer almayı
ve Afrika'yı Türk ürünleri ile buluşturmayı hedefliyoruz. Çin başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin de etkili olduğu bu pazarda yerimizi bir an önce almamız gerekiyor" dedi.
Mevcut durumda demir ve demir dışı metal ihracatçılarının en önemli pazarının Avrupa Birliği ülkeleri olduğuna dikkat çekenÖztiryaki, önümüzdeki dönemde yeni pazarlara yönelmenin yanı sıra mevcut pazarları da güçlendireceklerini söyledi.
Demir ve demir dışı metallerde Almanya, İtalya ve İngiltere Türkiye'nin en büyük ilk üç ihracat pazarını oluşturuyor.
Üretimde girdi olarak kullanılan ara mamullerin ithalatının azaltılmasını sağlayacak önlemler üzerinde de çalıştıklarını belirten Öztiryaki, "İDDMİB olarak ülkemizde üretilebilecek fakat halihazırda ithal edilmek zorunda kalınan ara mamullere ilişkin çalışma başlattık. İhracatçılarımızın en çok ihraç ettiği üç ürünün üretiminde kullandıkları ara mamuller belirlenecek. Bu ara mamullerin Türkiye'de üretilip üretilmeyeceğine bakılacak. Halihazırda üretiliyorsa da üreten firmaların kapasite artırım olanakları değerlendirilecek" dedi.
Burak Karagöz/Bloomberg HT