Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

İGA Havalimanı İşletmesi CFO’su Selahattin Bilgen kur korumalı mevduata ekstra kaynakların yüzde 10’unu aktardıklarını söyledi.

CFO Summit 2022 zirvesinde Bloomberg HT’ye özel açıklamalarda bulunan Bilgen bu oranın zaman içerisinde de artabileceğini söyledi.

Bilgen konu hakkında şu ifadeleri kullandı: Kur korumalı mevduatı kullanmaya başladık. Kur pozisyonu olarak bilançomuzda kur riski taşımıyoruz. Gelirlerimizin tamamına yakını yabancı para cinsinden. Operasyonlardaki kârlılık sonucu bir kaynağımız var. O kaynağı etkin ve verimli şekilde yönetmeyi hedefliyoruz. Bu anlamda da kur korumalı mevduat ürününden biz de faydalanmaya çalışıyoruz. Ekstra kaynaklarımızın yüzde 10’unu oraya aktardık ama bu oran zaman içerisinde artabilir.

“Kısa vadede bir fonlama ihtiyacımız yok”

Kısa vadede yeni bir fonlama ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen Selahattin Bilgen, “2021 yılında uzun vadeli yatırımlarımız doğrultusunda borçlanma ihtiyacımızı refinansmanla karşıladık. Yaklaşık 5,8 milyar euroluk bir refinansman gerçekleştirdik. Kısa vadede bir fonlama ihtiyacımız yok. Kur ve faiz riskleri konusunda da şirketimizin nakit akışı gayet sağlam. Daha çok taleple beraber gelecek yatırımlar için finansörlerle görüşmelere başlıyor olacağız” açıklamalarında bulundu.

Selahattin Bilgen önümüzdeki dönemde talebin geri gelmesiyle beraber, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne taahhüt edilen yaklaşık 2,7 milyar euroluk ilave yatırımı da vakti geldikçe ödediklerini belirtti.

Beklentiler olumlu yönde

Bilgen, gelecek beklentilerine yönelik değerlendirmelerde de bulundu.

2020-2021 sezonunu İstanbul Havalimanı'nın Avrupa’da birinci sırada tamamladığını vurgulayan Bilgen, "2022'de yüzde 40 büyüme hedefiyle bu liderliğimizi devam ettirmeyi planlıyoruz. Enflasyon ortamı global bir durum ve maliyetlerde de ciddi bir baskı yaratıyor. Ancak maliyetlerimizi etkin bir şekilde kontrol altında tutuyoruz ve büyümeyi finanse ederken de yapılması gereken harcamaları kontrollü bir şekilde yapıyoruz. 2022’ye dair beklentilerimiz de olumlu yönde” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayına ilişkin motorlu kara taşıtları istatistiklerini yayımladı.

Buna göre, Ocak'ta 75 bin 829 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Ocak'ta trafiğe kaydı yapılan taşıtların yüzde 55,2'sini otomobil, yüzde 21,6'sını kamyonet, yüzde 12,6'sını motosiklet, yüzde 4,5'ini kamyon, yüzde 4,5'ini traktör, binde 9'unu minibüs, binde 5'ini otobüs ve binde2'sini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Ocak ayında kaydı silinen araç sayısı 2 bin 962 oldu.

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre yüzde 15,7 arttı. Ocak'ta trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre minibüste yüzde 90,6, otomobilde yüzde 41,5, kamyonette yüzde 40,1, kamyonda yüzde 38,7, özel amaçlı taşıtlarda yüzde 22,5, otobüste yüzde 22,1 artarken traktörde yüzde 51,9 ve motosiklette yüzde 31,9 azaldı.

Daralma serisi 7. aya çıktı

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Ocak'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,4 azaldı. Böylelikle kaydı yapılan taşıt sayısında daralma serisi 7. aya çıktı. Ocak ayındaki yüzde 35'lik daralma söz konusu serinin en sert daralması olarak kaydedildi.

Minibüste yüzde 23,9 ve kamyonda yüzde 9,0 artarken özel amaçlı taşıtlarda yüzde 68,1, otomobildeyüzde 43,8, traktörde yüzde 34,7, kamyonette yüzde 26,8, otobüste yüzde 20,6 ve motosiklette yüzde 9,2 azaldı.

Trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı Ocak ayı sonu itibarıyla 25 milyon 321 bin 937 oldu.

Ocak ayı sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı taşıtların yüzde 54,3'ünü otomobil,yüzde 16,3'ünü kamyonet, yüzde 14,8'ini motosiklet, yüzde 8,0'ını traktör, yüzde 3,5'ini kamyon, yüzde 2,0'ını minibüs, yüzde 0,8'ini otobüs ve binde 3'ünü özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.