Iğdır TSO/ Arslan: Dijital dönemin başladığını kabul edip planlarımızı revize etmeliyiz
Türkiye ekonomisinde koronavirüse seferberliği kapsamında Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...
Iğdır Sınır ili olması asabiyle Sınır Ticareti İhracat Lojistik kayıt dışı bavul ticaretiyle bölgedeki illerden ayrı özelliği ile imtiyazlı olan bir ilimizdir. 8/10 yıl öncesine baktığımızda Nahçivan ve İran’dan gelip bavul ticareti adı altında kayıt dışı yıllık 20 milyon dolar kadar bir ticaretimiz söz konusu iken İhracatımızda Nahçıvan ve İran üzeri Azerbaycan’a 124 milyon dolar ihracatımız vardır. En son 2019 yılı 90 milyon dolar İhracat kayıt dışı ticaretimizde 6,7 milyon dolar olarak gerçekleşmekteydi. Bunu yanı sıra Nahçıvan’a ve İran’a gelen günü birlik transit olarak kullanılan Turistlerden faydalanmaktaydı. Bilhassa Bayramlarda özellikle Nevruz Bayramında Nahçıvan ve İran’dan gelen turistler bir ay boyunca şehrin her kesimine katkı sunuyor ekonomiyi canlandırıyordu.
Korona Virüs nedeniyle son günlerde hem kendi içerisindeki olumsuz şartlardan dolayı hem de küresel salgından dolayı hem iç Pazar hem dış Pazar ihracat hem lojistik firmalarımızın kontak kapamaları ihracatı, ithalatı ve günü birlik yapılan sınır ticaretimizi çok olumsuz yönde etkilenmiştir. Iğdır’daki bir bilet satış acentesi İran Tebriz’deki şubesinden bir ay içerisinde Türkiye’ye uçak yoluyla Iğdır, Kars, Ağrı, Van İllerimizdeki Havalimanlarını kullanarak Nevruzda gelmek için bilet alınmış ancak salgın nedeniyle özel gruplarda dahil tamamı iptal olmuştur.
Tabi kî bunlarla birlikte Ülkemizin totalde kaybı çok ,bizde üyelerimizin biz ne olacağız yönündeki sorularına vermiş olduğumuz cevap Devletimizin devamlılığı ve şu ana için öncelikli düşünmemiz gereken sağlığımız olmuştur.
Iğdır’ın tacir tüccarın Finansal desteğe ihtiyacı var. Bu bağlamda hükümetimizin almış olduğu ekonomik kararları tabiki olumlu, Iğdır’ın Ekonomik anlamda ne kadar etkilendiğine bakarsak nerdeyse aylık 100 milyon TL gibi kaybı söz konusudur
2019 yılı Dilucu gümrük müdürlüğünden alınan verilere göre yıl bazında açılan beyanname sayısı 1202 adet ve 1.395.065,26 USD ilk üç ayda 110 adet 216.239,44 USD iken 2020 yılı ilk 3 ay verilerinin 65 beyanname ve 137.802,91 USD olduğu 2020 yılının ilimiz için zor geçeceğinin habercisidir .
TOBB ‘un girişimleri ile hayata geçen Nefes kredisi ve can suyu kredileri esnafımıza COVİD 19 ‘dan dolayı kayıp olan bu süre için bir nebzede olsa merhem olacaktır Normalleşme sürecinin başladığı son günlerde artık dünyanın ve ülkemizin eski dünya olmadığı bilinciyle hareket etmemiz gerekir. Bundan sonra ilimizin Ticareti de dahil olmak üzere dijital bir dönemin başladığını kabul edip adımlarımızı bu yönde atmalı stratejik planlarımızı revize etmeliyiz.
Sağlıklı günler dilerim
Kamil ARSLAN
Iğdır TSO Yönetim Kurulu Başkanı