Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Nisan 2023 dönemi sonuçları açıklandı.

Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.


Mart’ta 52,6 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Nisan ayında 53,1 olarak gerçekleşti ve üst üste üçüncü ay eşik değer 50,0’ın üzerinde kalarak ihracat iklimindeki iyileşmenin sürdüğünü gösterdi. Yaşanan iyileşme aynı zamanda son bir yıla yakın dönemin en belirgin düzeyinde gerçekleşti.

Almanya, İngiltere ve ABD’de son bir yılın en iyi performansı

Yüzde 9’luk payıyla Türk imalat sektörünün en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim artışı ivme kazanarak Nisan'da son bir yılın en yüksek hızına ulaştı ve bu yılın başındaki yavaşlamanın ardından iyileşmeye işaret etti.

Benzer şekilde, Birleşik Krallık’ta büyüme hızı son bir yılın en yüksek seviyesine ulaşırken ABD’de ise ekonomik aktivite 11 ayın en güçlü artışını gerçekleştirdi.


Fransa, İtalya ve İspanya ikinci çeyreğin ilk ayında büyüme bölgesinde kalsa da Avrupa’nın imalat sektöründe talep zayıflığı olduğuna ilişkin sinyaller dikkat çekti. Hollanda, Avusturya, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nde üretim Nisan ayında düşüş kaydetti.


BAE ve Katar’da büyüme güçlü, Çin’de toparlanma sürüyor, Rusya’da iyileşme var


Orta Doğu’nun bazı bölgeleri Nisan'da da güçlü büyüme eğilimini korudu. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) petrol dışı ekonomik aktivitede belirgin bir genişleme kaydetti ve büyüme hızı son altı ayın en yüksek düzeyine çıktı. Suudi Arabistan’da üretim hafifçe hızlanırken Katar da güçlü büyümesini sürdürdü. Mısır ve Lübnan’da ekonomik aktivitenin düşmeye devam etmesi, görece olumsuz gelişmeler olarak kaydedildi.


Sahra Altı Afrika’nın bazı bölgelerinde talep yine zayıf seyretti. Güney Afrika ve Kenya’da üretim düşüş gösterirken Nijerya’da ise nakit krizinin hafiflemesi ekonomik aktivitede toparlanma sağladı.
Çin’de salgına yönelik kısıtlamaların bu yıl başlarında gevşetilmesiyle birlikte başlayan büyüme Nisan'da da devam etti ve ülke ekonomisi toparlanma eğilimini sürdürdü. Üretim, hafifçe hız kesmekle birlikte güçlü bir artış sergiledi.


Ekonomik aktivitenin Temmuz 2010’dan beri en yüksek hızda arttığı Hindistan, PMI anketi kapsamındaki ekonomiler arasında büyüme performansının en güçlü olduğu ülkelerden biri olma özelliğini korudu. Brezilya ve Rusya’da da üretim iyileşme kaydetti.


İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:


“Türk imalat sektörünün en büyük dört ihracat pazarında üretim artışı ikinci çeyrek başında ivme kazandı. Bu durum, ihracat ikliminde yaklaşık son bir yıllık dönemin en hızlı iyileşmesinin yaşanması için güçlü bir temel oluşturdu. İhracat pazarlarının bu yıl başında olduğundan çok daha sağlıklı bir görünüm sergilemesi, ikinci çeyreğin devamında imalat sektöründeki canlanmayı destekleyecektir.

ABD Ticaret Bakanlığı, Mart ayına ilişkin dış ticaret verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkenin dış ticaret açığı Mart'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 9,1 azalarak 64,2 milyar dolara geriledi.

Piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşen ticaret açığının, bu dönemde 63,3 milyar dolar seviyesinde olması tahmin ediliyordu. Mart'ta 4 ayın en düşük seviyesine gerileyen dış ticaret açığı, şubat'ta ise 70,6 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Ülkenin ihracatı, Mart'ta yüzde 2,1 artışla 256,2 milyar dolara çıkarken, ithalatı yüzde 0,3 azalışla 320,4 milyar dolara indi.

Ticaret açığı AB ve Çin ile azaldı, Kanada ile arttı

ABD'nin Avrupa Birliği (AB) ve Çin ile arasındaki ticaret açığı bu dönemde azalış gösterirken Kanada ile olan ticaret açığı arttı.

Ülkenin AB ile ticaret açığı, Mart'ta bir önceki aya göre yüzde 14 azalarak 15,6 milyar dolara geriledi.

ABD'nin Çin ile arasındaki ticaret açığı da Mart ayında yüzde 9 azalışla 22,9 milyar dolara indi.

Ülkenin Kanada ile arasındaki ticaret açığı ise aynı dönemde yüzde 35 artarak 7,7 milyar dolara çıktı.

Söz konusu dönemde ABD'nin açık verdiği diğer ticaret partnerleri arasında, 11,6 milyar dolarla Meksika, 7,5 milyar dolarla Vietnam, 6,3 milyar dolarla Almanya, 5,9 milyar dolarla Japonya, 5,7 milyar dolarla İrlanda, 4 milyar dolarla İtalya, 3,1 milyar dolarla Hindistan, 500 milyon dolarla İsrail, 400 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 200 milyon dolarla Singapur yer aldı.

Ülkenin ticaret fazlası verdiği ülkeler ise 5,7 milyar dolarla Güney ve Orta Amerika, 4 milyar dolarla Hollanda, 2,1 milyar dolarla Belçika, ve 1,1 milyar dolarla Brezilya olarak sıralandı.