Advertisement
HABERLER ABONE OL

HANDE BERKTAN

Gündem Teknoloji programına konuk olan YASAD Başkanı Kamalı, gerek yazılım ihracatçılarına yönelik e-Turquality desteği gerekse yatırım desteğinin sektörü, savunma ve tekstil sanayinde olduğu gibi işgücü ve yüksek katma değerli üretimle Türkiye'nin lokomotif sektörleri arasına sokacağını dile getirdi. Uzaktan çalışma ve hızlı dijitalleşmenin ihracatın önünü açan bir fırsat olduğunu belirten YASAD Başkanı Gönül Kamalı, “Pandemi döneminde ihracatta önemli fırsatlar çıktı. Ancak işgücü tarafında yazılımcı kaynağının da aynı şekilde büyümesi gerekli. 2021'de yüzde 25 büyüme sağlayan sektörde beklenen teşvik paketinin çıkması sektörü 10 milyar dolara taşıyacak olan itici güç olur. İhracatta ağırlıklı yakın coğrafya Doğu Avrupa, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ana pazarlarımız. ABD, Almanya ve İngiltere yazılımda dünya ihracatında büyük paya sahip ülkeler, bizim bu pazarlarda yer almamız gerekli'.” dedi.

“14 maddelik yazılım teşvik paketi Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda onay sürecinde”

YASAD Başkanı Kamalı, “Hazine ve Maliye Bakanlığı'nda 14 maddeden oluşan teşvik paketimiz onay sürecinde. Mevzuatlara uygunlukları açısından inceleniyor. İhracatçıların yararlandığı Turquality desteğinden bugüne kadar insan kaynaklı hizmet sektörü olduğumuzdan yazılım sektörü olarak yararlanamadık. E-Turquality ile ihracat potansiyeli olan tüm yazılım şirketlerimiz yararlanabilmeli. Ayrıca bugüne kadar imalat sanayine verilen kapasite artıran yatırım teşvikinin yazılım sektörüne veriliyor olması gerek. Biz de savunma sanayi gibi kapasitelerimizi artırıp, ihracatta katma değeri yüksek sektör olarak yüksek ihracat gelirini ülkemize sağlayabiliriz.” açıklamasını yaptı.

Gündem Teknoloji programının konuğu System Optima Genel Müdürü Emre Demir ise, “Yazılım sektöründeki büyümenin bu yılda devamını bekliyoruz. Başarılı projelerin ürünleşemediğini ya da yerli yazılım firmalarının yurtdışında ürünlerini yeterince tanıtamadığını görüyoruz. Bu anlamda destekler artırılmalı. Bir birim yatırımın, ülke ekonomisine 10 birimlik katma değer sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Artık aylar süren yazılım projelerini yapay zekâ ve robotik süreçler birkaç gün içerisinde yapıp imalat sanayinde ürünlere uygulayabiliyoruz. System Optima olarak optimize iş hayatına inanıyoruz. Böylelikle üretimden hizmet sektörüne şirketlerin maliyetlerini minimize eden, karlılık ve verimliliklerini artıran bir yazılım teknolojimizi müşterilerimize sunuyoruz.

Bankacılık, tedarik sektörü ve imalat sanayine hizmet veriyoruz. Örneğin, en yeni bankacılık sektörüne uyguladığımız projelerimizden birinde, bankacılıkta en çok kullanılan kanallardan ATM'lere yönelik. Geliştirdiğimiz optimizasyon yazılımımızla bankalarda ATM başına yıllık 1500 dolar maliyet avantajı sağladık. Körfez ve Ortadoğu Bölgesine bu teknolojimizi ihraç ediyoruz. Böylelikle hem banka açısından karlılık diğer yanda banka müşterisi açısından da müşteri memnuniyeti sağlayabiliyoruz." dedi.