Advertisement
HABERLER ABONE OL

IHS Markit Baş Ekonomisti Chris Williamson Davos Zirvesi’nde Bloomberg HT’ye konuştu. Williamson ticaret gerginliklerin yavaşlaması ile PMI verileri yükseldiğini ve küresel büyümenin biraz daha hızlanacağı ama ABD ve Çin’in yavaşlama trendinde olacağını söyledi.

PMI verilerinde nasıl değişimler yaşanacağını anlatan Williamson, “PMI verileri küresel anlamda küresel iş koşullarına göre bir gösterge, 2018-2019’da düştü ancak 2019 yılının sonunda doğru ticaret gerginliklerinin gevşemesi ile birlikte değişti. 2019’u 8 ayın en yüksek seviyesinde bitirdik. 2020 yılının ikinci yarısında biraz artmasını bekliyoruz.  Bu yıl biraz sıkıcı geçebilir çünkü ticaret gerginlikleri gevşedi.  ABD başkanlık seçimlerine doğru giderken, bu gerginliklerin artmasını beklemiyorum.  Şu an ticaret savaşı konusunda biraz daha az endişeliyiz.  Önümüzdeki dönemlerde nefes alma alanına sahip olduk” dedi.

“Euro Bölgesi’nde büyümede artış gözlemlenecek”

Küresel büyümenin 2020’de yüzde 2,6 olmasını beklediklerini belirten Williamson, “ Ancak büyümenin biraz hızlanacağını söyleyebiliriz.  Her ülkede büyüme olmayacak. ABD’de yavaşlama olacak, çok büyük hisse kazançları oldu. 2020 yılında bu devam etmeyecektir. Bunun en büyük sebebi Fed’in olduğu yerde kalacak olmasıdır. 2019’da 3 kez faiz indirimi yaptı. 2020 yılında bir daha faiz indirimi yapacaklarını sanmıyoruz.  Daha az mali teşvik olacaktır. Çin de yavaşlama trendine devam edecek. Avrupa’nın şimdi hızlandığını görebiliriz. İngiltere bunun dışında kalabilir çünkü Brexit iş algısını çok kötü etkiliyor. Ancak, Euro bölgesinde ılımlı da olsa büyümede artış gözlemlenecek” diye ekledi.

“Resesyon risk yüzde 20”

Resesyon risklerinin düşük kaldığını söyleyen ekonomist, “Resesyon riskleri eylül ayına kıyasla düştü ancak eylül ayında da yüzde 30’luk bir resesyon riski vardı.  Şimdi bu oran yüzde 20 veya biraz daha düşük bir seviyeye geldi.  Euro bölgesinde de aynı zamanda yüzde 20’lik bir resesyon riski var ki bu da oldukça düşük kalıyor” dedi.