IIF: Küresel toparlanma senkronize olmayacak
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ekonomistleri Kovid-19 salgını sonrasında dünya ekonomisindeki toparlanmanın senkronize olmayacağını belirtti. Raporda gelişen ekonomilerin mali ve parasal teşviklerin geri çekilmesiyle kırılgan olabileceği ifade edildi.
Kovid-19 salgını dünyanın tüm ekonomilerinde benzer etkileri yaratırken, toparlanmanın ülkeler ve bölgeler arasında farklı şekillerde olacağına ilişkin görüşler daha fazla dile getiriliyor.
Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) ekonomistleri hazırladıkları raporda dünya ekonomisinin Kovid-19 salgınından toparlanma sürecinin senkronize olmayacağını söyledi.
Raporda küresel ekonomide 2021-22 yılına ilişkin büyüme beklentilerine karşın, kırılgan bir görünümün söz konusu olduğu ifade edildi.
Mali ve parasal teşviklerin erken dönemde geri çekilmesi dolayısıyla özellikle gelişen ekonomilerin kırılgan bir nitelik sunacağı belirtilirken, Çin'deki büyümenin hız kaybetmesinin bu ekonomiler için önemli etkileri olacağı vurgulandı.
IMF de toparlanma uyarısı yapmıştı
Salgın sonrası toparlanma konusu IMF'in de gündemine gelmişti.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, geniş kapsamlı küresel toparlanmaya yönelik risklerin arttığını belirtmişti. Georgieva söz konusu riskler arasında aşılamada ülkeler arasındaki farkları, enflasyonu ve borçlanmayı saymıştı.
Georgieva, küresel toparlanma önündeki riskler arasında saydığı enflasyonla ilgili olarak özellikle gelişmekte olan ülkelere yönelik uyarılarda bulunmuştu.
Fiyat baskılarının önümüzdeki yıl birçok ülkede azalabileceğini belirten Georgieva, bazı gelişmekte olan ülkelerde bu durumun devam edeceğini söylemişti. Georgieva, enflasyonun yükselmesiyle faizlerin de artırılması yönünde bir ortam oluşması durumunda, yüksek borçlu ülkelerin önemli bir meydan okumayla karşı karşıya kalacağını belirtmişti.
Georgieva, pandeminin başında sınırlı mali güçleri bulunan ülkelerin ellerinde artık daha da sınırlı cephane bulunduğunu söylemişti.