IIF/Tiftik: Kamu sektörü ve finans dışı kurum borçlanması tedirgin edici
Bloomberg HT yayınına katılan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Araştırma Direktörü Emre Tiftik, Türkiye'de kamu sektörü ve finans dışı kurum borçlanmalardaki artışın tedirgin edici olduğunu söyledi.
Küresel borçlanma hızındaki artışın devam ettiğini belirten Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Araştırma Direktörü Emre Tiftik, küresel olarak ilk çeyrekte 3,3 trilyon dolar civanda olduğunu söyledi. Bloomberg HT yayınına katılan Tiftik, küresel borçlanma ve Türkiye'deki borçlanmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Şuanki borçlanma seviyesinin 305 trilyon dolar civarında olduğunu belirten Tiftik, küresel borçlanma artış hızının devam ettiğini söyledi.
Tiftik, Türkiye açısına ilişkin iki noktaya dikkat çekerek, ilk aylarda kamu borçlanmasında yavaşlama görüldüğünü ancak bunun isteyerek değil, yüksek faizler ve borçlanma maliyeti nedeniyle bekletildiğini dile getirdi. Türkiye'de hane halkı borçlanmasının düşmeyi devam ettiğini ve bunun olumlu bir nokta olduğunu belirten Teftik, "Kamu sektörü ve finans dışı firmaların borçlanmalarında artış devam ediyor. Daha önceki yıllara göre, yıllara göre düşük ama sürüyor. Dolar bazındaki bu borçlanma tedirginlik verici boyutta." ifadelerini kullandı.
Küresel olarak tehlikeli boyutta
Hane halkı borçlanmasının küresel boyutta yüksek seviyede olduğu için tehilikeli göründüğünü belirten Tiftik, borçlana gereksinimimin faizlerin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda olmasının endişe verici olduğunu dile getirdi.
Tiftik, dünyanın her yerinde yüksek bir enflasyon olduğunu, merkez bankalarının da faizleri yükselttiği bir dönemde borçlanma ihtiyacı olması ciddi bir sorun olduğunu söyledi.
Küresel olarak Çin ve ABD kaynaklı bir borçlanmadan söz edileceğini belirten Tiftik, "Yavaşlayan bir Çin var ve bu yavaşlama borçlanma ile destekleniyor. Borçlanma dolar bazında artıyor. Çin dışında gelişmekte olan ülkelerin bir kısmı petrol ve başka gelirleri olduğu için borçlanmaya ihtiyaç duymuyor.
Bir kısım borçlanma ihtiyacı yüksek olan Afrika ülkeleri maliyeti ne olursa olsun erişim bulduğunda borçlanacak ama kredi bulamıyor. Bunlar tehlikeli bir durumda. İkinci grupta Suudi Arabistan gibi petrol geliri olan borçlanma gereksinimi olmayan ülkeler söz konusu. Üçüncü grupta ise ikisin arasında yer alan Türkiye, Mısır ve Brezilya gibi borçlanma gereksinimleri had safhada, ama maliyetlerde nedeniyle borçlanmayı erteleyen ülkeler var." değerlendirmesini yaptı.