Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

İKMİB Başkanı Adil Pelister bu sene ihracatta rekora imza atmaya hazırlandıklaeını söyledi.

Bu yıl ilk çeyrekte yüzde 7, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 büyüyen Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 7,4 büyümesi memnuniyet verici olduğunu belirten Pelister “İkinci çeyreğe göre de yüzde 2,7'lik bir büyüme söz konusu. Üretim ve ihracat odaklı büyümek ülkemizin büyüme stratejisi olduğu kadar sürdürülebilirlik bakımından da önem taşıyor. Büyümeye en fazla katkının ihracat ve kamu harcamalarından geldiğini, sanayide büyümenin yüzde 10, hizmetler sektöründe ise yüzde 20,7 olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Net ihracatın büyümeye katkısı 6,8 puan oldu. İhracat üçüncü çeyrekte yıllık yüzde 25,6 arttı.” değerlendirmesini yaptı.

Pelister üretim ve ihracat gücüyle büyümeye ve ülke ekonomisine en çok katkı verenlerin başında olan kimya sektörünün iüçüncü çeyrekte gerçekleştirdiği 6,26 milyar dolarlık ihracat ile yüzde 36,78 büyüdüğünü belirtti.

Miktar bazında ise üçüncü çeyrekte yüzde 12,50'lik bir büyüme olduğunu kaydeden Pelister, “Bu yıl ilk üç çeyrekte gerçekleştirilen kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı ise yüzde 38,95 artışla 18,25 milyar dolara ulaştı. Bu güçlü büyüme performansının öncülerinden olan kimya sektörü olarak bu yıl ihracatta 24 milyar dolar ile yeni bir rekora imza atmaya hazırlanıyoruz." ifadelerini kullandı.