Advertisement
HABERLER ABONE OL

Abdi İbrahim İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ilaç sektörüne dair Bloomberg HT’ye değerlendirmelerde bulundu.

Barut, pandemi döneminin ilaç sektörüne olan etkisini ve ilaç fiyatlarında yaşanan artış hakkında şunları söyledi:

Türk ilaç pazarı 2020 yılında TL olarak yüzde 17,7 büyüyerek 47.9 milyar TL’ye ulaştı. Aslında Türk ilaç pazarı küçülüyor. Geçen sene pazar 6,9 oranında küçüldü. Bunun temel nedeni pandemi nedeni ile insanların hastane ve doktorlara gitmeye imtina etmesidir. Bunun sonucunda bazı ilaçların kullanımının azalmasıdır. TL olarak artmasının sebebi ise pandemi tedbirleri kapsamında kronik ilaçlar büyüdü raporla aylık olarak verilen ilaçlar, 3 aylık olarak verilmeye başlandı. Şubat 2020’de yüzde 12,1 civarında bir fiyat artışı oldu. Aslında pazar küçülürken, TL’de pazarın büyümesi bu işi farklılaştırıyor, yoksa genel olarak pazar küçülüyor.

“İlaç sektörü fiyat artışında fedakarlık yaptı”

İlaç fiyatlarında yaşanan artışı değerlendiren Barut, “Fiyat kararnamesine göre yüzde 27,45 oranında bir fiyat artışı almamız gerekiyordu, kurların ortalamasına bakıldığı zaman. İlaç sanayinden bir fedakârlık yapılması istendi, fiyat artışı yüzde 20 oldu. Aldığımız kur ile almamız gereken kur arasında ciddi bir fark oldu. Kurlarda ciddi bir artış olursa bizi zorlar. İlaç sanayi aktif hammaddenin tamamına yakını yurtdışından ithal ediliyor. Eğer kurlarda büyük bir artış olursa bu bizi zorlar” dedi.

Şirketin hedefleri hakkında da bilgi veren Barut, “2020 yılına göre yüzde 20 büyüdüklerini söyleyen Barut, 4,3 milyar TL bir ciro gerçekleştirdiklerini söyledi. 2021’de ise 5 milyar geçmeyi hedeflediklerini söyledi. İhracatta yüzde 19 büyüdüklerini ve 100 milyar dolara ulaştıklarını söyledi. 2025 yılında yeni pazarlara girmek istiyoruz. İhracatımızı da 300 milyon dolara çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

“Yerli aşı için çalışmalara devam ediyoruz”

Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı denetimler sonucu Kovid-19 aşılarının üretimini yapacak durumdayız. Bununla alakalı üretim belgesini aldık. Tesisimizde 20 milyon doz üretim yapabilecek durumdayız. Fazla üretim beklenirse yatırım yaparak 40 milyon doz aşı üretebiliriz. Yerli aşı ile alakalı üniversite ile yaptığımız işbirliği çerçevesinde faz 1 aşaması bitti, faz 2 aşamasına geçilecek. Aşı üretimi için Fransa, Rusya, Çin, Almanya ile görüştük. Yerli aşının üretimi biraz daha uzayacak gibi. Bizim görüştüklerimiz faz 3 aşamasında olanlar. Üç ay içerisinde Kovid-19 aşısının anlaşması biter. Yılsonunda bir dahaki senenin ocak ayında hazır olacağımızı düşünüyorum.