Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçen hafta Londra’da işleme giren ve Avrupa karbon izin kontratlarına yatırım yapan SparkChange Physical Carbon Borsa yatırım fonu, doğrudan karbon izin kontratlarına yatırım yapan ilk ETF fonu oldu.

Kurulan borsa yatırım fonunun mantığı ise piyasadan karbon izin kontratlarının alınması ve karbon izin kontratları bulamayan ya da çok yüksek fiyattan bulmak zorunda kalan şirketlerin karbon salınımını azaltacak politikalara ağırlık vermesini sağlamak.

Ücretsiz olarak verilen Avrupa karbon izin kontratlarının sayısı çıkarıldığı yıldan bu yana giderek azalıyor ve belirli bir süreden sonra bu izinlerin tamamen kalkması planlanıyor. Şirketler karbon salınımlarını kompanse etmek için fiyatı piyasada belirlenen bu kontratları almak ya da karbon salınımlarını azaltmak zorunda.

Avrupa’da karbon izin kontratlarının fiyatı yıl başından bu yana neredeyse ikiye katlanarak Eylül ayında 65 euroya kadar yükselmişti. Kontratların fiyatı şu an ise 59 euro civarında seyrediyor.

SparkChange borsa yatırım fonu işleme açıldığı ilk gün büyük ilgi gördü. Fonun yönetimindeki varlıklar işlem açılışında 1 milyon dolar civarındayken gün kapanışın 11 milyon dolara ulaşmıştı.

SparkChange Araştırma Müdürü Jan Ahrens, karbon izin kontratlarının arzının sınırlı olduğunu vurgulayarak, “Fiziki dayanak varlık olarak karbon izin kontratlarını kullanmak ve kirletme izinlerine kirletici şirketlerin erişmesini zorlaştırmak, kirleticileri karbon emisyonlarını azaltmaya zorlayacaktır” dedi.

Sürdürülebilir veri sağlayıcısı Util’in CEO’su Patrick Wood Uribe ise yatırımcılara karbon izinlerinin arzını kontrol etme imkanının ne kadar mantıklı olduğunu sorgulayarak, “Böyle birşeyin sonucu enerji fiyatlarında artışa ve daha kötü sosyal etkileri olabilecek olaylara dönüşebilir” dedi.

Finansal olmayan bir problemi finansal yöntemlerle çözmeye çalışma fikrine karşı çıkmadığını belirten Wood Uribe, bu konularda bütünsek yaklaşımın da ciddi öneme sahip olduğunu belirtti.