IMF küresel enflasyonda "karışık tabloya" işaret etti
-
Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, küresel ekonomik büyümede yavaşlama işaretlerinin görülmeye başladığını belirterek, enflasyon tarafında ise "karışık bir tablo" olduğunu ifade etti.
Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Küresel ekonominin devam eden belirsizlik ortamında direnç gösterdiğini belirten Kozack, "Yılın ilk yarısında küresel büyümenin istikrarlı seyrettiğini görüyoruz, ancak küresel olarak yavaşlama işaretlerini görmeye başlıyoruz." dedi.
Kozack, enflasyon açısından ise küresel tablonun biraz "karışık" olduğuna işaret ederek, özellikle son dönemde bazı ülkelerde manşet enflasyonda yukarı yönlü baskı görüldüğünü aktardı.
İngiltere, Avustralya ve Hindistan'da manşet enflasyonun güçlü geldiğini belirten Kozack, ABD'de de tarifelerin fiyatlara yansıdığına dair bazı kanıtlar gördüklerini, bunun çekirdek enflasyonda kendini gösterdiğini kaydetti.
Kozack, Çin ve bazı Asya ülkelerinde ise enflasyon baskılarının oldukça sınırlı olduğunu belirterek, "Dolayısıyla küresel olarak enflasyon tarafında oldukça karışık bir tablo gördüğümüzü düşünüyorum." diye konuştu.
"Şirketlerin tarife etkisinin bir kısmını üstlendiğini görüyoruz"
Özellikle tarifeleri uygulayan ülkeler için gümrük vergilerindeki artışın bir arz şoku olabileceğine dikkati çeken Kozack, diğer ülkeler için daha çok bir talep şoku gibi etki edebileceğini ve bunun da enflasyonu baskılayabileceğini ifade etti.