Bloomberght
SON DAKİKA
Bloomberg HT Haberler IMKB T+3'e geçişi tartışıyor

IMKB T+3'e geçişi tartışıyor

  • Sığ hisse, emir iptalleri, fiyat adımlarının küçültülmesi gibi IMKB'deki değişimlerin ardından, şimdi de takas konusunda bir değişim üzerinde daha kafa yoruluyor

Giriş: 06 Ekim 2010, Çarşamba 12:09
Güncelleme: 06 Ekim 2010, Çarşamba 12:09

IMKB yönetimi takasta t+2'den t+3'e geçmenin olası sonuçlarını değerlendiriyor. Edinilen bilgilere göre takas süresini 1 gün uzatılması önerisi IMKB Yönetim Kurulu'nda da tartışmaya açıldı. Ancak konu üzerinde henüz bir mutabakata varılamadı.

IMKB takas süresini neden 1 gün uzatmak istiyor?

IMKB yönetiminden bazı yetkililer takas süresinin uzatılarak, taşınan nakite bir gün daha süre kazandırılacağını, bu yolla işlem hacmini artırabileceğini düşünüyor. Ayrıca birçok uluslararası borsada t+3 olduğu için yabancılar için de uygulamada kolaylık sağlayacağı düşünülüyor.

Ancak bazı piyasa oyuncuların takas süresinin uzatılmasının avantajları konusunda şüpheleri bulunuyor. Bazı sektör temsilcilerine göre takas sürelerinin dünya genelinde azaldığı bir dönemde, süreyi uzatmayı doğru bulmuyor. Ayrıca taşınan pozisyon risknin de, süre nedeniyle artacağı endişeleri yaşanıyor.