Bloomberght
Bloomberg HT Covid İstanbul İMSAD/ Küçükoğlu: Ekonomimizin inşaat malzemeleri sanayisine ihtiyacı var

Türkiye İMSAD/ Küçükoğlu: Ekonomimizin inşaat malzemeleri sanayisine ihtiyacı var

Türkiye ekonomisinde koronavirüs seferberliği kapsamında Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) Başkanı Tayfun Küçükoğlu Bloomberg HT'ye özel kaleme aldı...

Giriş: 04 Mayıs 2020, Pazartesi 13:16
Güncelleme: 08 Mayıs 2020, Cuma 14:17

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel salgına karşı önemli bir mücadele veriliyor. Türkiye İMSAD olarak, bu zor süreçte üyelerimizle birlikte, kamunun aldığı her türlü tedbirin yanı sıra bireysel ve kurumsal önlemleri ciddiyetle sürdürüyoruz. Türkiye İMSAD üyesi sanayicilerimiz, öncelikle çalışanların sağlığını korumak, ofis ve fabrikaları salgından uzak tutmak için tüm önlemleri ilk günden itibaren uyguluyor. İnanıyoruz ki, salgın felaketini ancak kolektif şuur ile mücadele ederek en az kayıpla atlatabiliriz.

Küresel salgınının etkilerini mart ayı itibarıyla net bir şekilde hissetmeye başlayan inşaat malzemeleri sanayisinin üretimi ve iç pazardaki satışları azalırken, ihracatta da gerileme yaşandı. Ayrıca mart ayında önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi ve yurtdışı siparişlerde de keskin bir düşüş yaşandı.

Sektörümüz geçen seneye göre 2020’nin ilk aylarında büyüme trendine girmişken, bir kez daha küçülmeye gidiyor. İnşaat malzemeleri sanayisinin küçülmeye gitmesi telafisi zor hasarlar bırakabilir. Yarattığı potansiyel ve iş hacmi açısından sünger sektör olmasından dolayı Türkiye ekonomisinin inşaat malzemeleri sanayisine ihtiyacı var. Zorlu bir dönemden geçiyoruz ama biliyoruz ki ekonomimizin sürdürülebilir büyümesi sanayi ile gerçekleşecektir.

Bugün 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan inşaat malzemeleri sektörü olarak, 2019 yılında 50 milyon ton gibi yüksek bir oranda inşaat malzemeleri ihracatı gerçekleştirdik. Ancak sektörün ağırlığını ihracata verdiği 2019 yılındaki ihracat değerinde yaşanan artış, istediğimiz gibi olmadı. 2019 yılı ihracat ortalama birim fiyatı 2018 yılına göre yüzde 20,8 düştü ve 0,42 dolar/kg olarak gerçekleşti. 2020 yılında ise inşaat malzemeleri sanayisi, 2019’da olduğu gibi ağırlığını ihracata vermeye devam etti ancak şubat ayı itibarıyla ortalama ihracat birim fiyatları son 7 yılın en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayında küresel salgının ihracat pazarlarındaki etkisi sınırlı kalırken, asıl olumsuz etkiler mart ayında görülmeye başlandı.

Sektörümüzün ihracatta geçen seneye göre büyüdüğünü ama daha ucuz ürünlerin ihraç edildiği bir performansa sahip olduğunu görüyoruz. İnşaat malzemeleri sanayicilerinin ürettiği ürünlerin kalitesi zaten uluslararası pazarda bilinen bir gerçek. Fiyat konusunda ciddi bir rekabet içindeyiz. İhracatın daha değerli hale gelmesi için Türkiye’nin markalaşması çok önemli. Ülkemizin inşaat malzemelerinin kalite açısından dünya çapında bilinir ve güvenilir bir konumda olması, bizi küresel ticarette emin adımlarla ilerlemeye teşvik ediyor.

Salgın tehdidinin sona ermesiyle atmamız gereken adımlardan ilki mevcut organizasyonu korumak olmalıdır. İkinci adım maliyetin yönetilmesidir. Üçüncü adım ise bu süreçte zarar ya da kâra odaklanmadan tedarik zinciri içerisinde nakit akışının yönetilmesine verilecek desteklerdir. Tedarik zincirinde lojistik ve nakit akışı çok önemli çünkü lojistikte önemli olan sadece malını bir yere götürmek değil, aynı zamanda hammaddeyi de getirmektir. Nakit akışının iyi yönetilmesi halinde, çalışanların da sağlıklı ve huzurlu bir şekilde işlerine dönmesiyle faaliyetler gelişerek devam edecektir.

Tayfun KÜÇÜKOĞLU

Türkiye İMSAD Başkanı