Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

ING Döviz Stratejisti Francesco Pesole yayımladığı bilgi notunda dolar için ABD enflasyon verisi ve borç tavanı krizinin çözülmesinin odakta olacağını belirtti.

Pesole, ABD borç tavanı artışı üzerindeki çıkmazın, dolar için giderek daha kısa vadeli bir destekleyici faktör olarak ortaya çıktığını ve Başkan Biden ile Kongre'deki Cumhuriyetçiler arasındaki yapılan toplantıda, olası bir anlaşma konusunda fazla ilerleme sağlanamadığına dikkat çekti.

Geçilen bilgi notunda Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell’ın, ABD'nin temerrüde düşme riskini görmezden geldiğini ancak müzakerelerin çıkmaza girdiğini kabul ettiği belirtildi. En hızlı çözüm olarak görülen kısa vadeli borç limiti uzatması da şimdilik reddedildi.

Banka stratejisti mevcut durumun kaçınılmaz olarak risk güvenini baskıladığını doların ise destek bulmasını sağladığını kaydetti. Pesole, piyasalarda yaşanan açmazı çözmek için hisse senedi veya para piyasalarında bir güçlü bir piyasa satışının gerekebileceğine dair artan bir endişe hakim olduğunun altını çizdi.

Yılın ikinci yarısında düşüş beklentisi

Bankanın notunda ABD dolarının kısa pozisyonlarının son birkaç ayda istikrarlı şekilde yükseldiği düşünülürse bu durumun doları kısa vadede önemli bir artış kaydedeceği bir senaryoya dönüşeceğine değinilirken bankanın düşüş trendinin gecikerek üçüncü çeyrekte başlayacağı görüşünün temelinde bu sebeplerin yattığı belirtildi.

ABD'de enflasyonun piyasa beklentileriyle uyumlu seyretmesi durumunda Fed’in olası ek sıkılaştırmaya kapıyı açık bırakacağını ve en önemlisi güçlü istihdam verilerinin de desteğiyle faiz indirim beklentilerine karşı destek bulunacağının altını çizdi. Banka buna ek olarak faizlerde zirvenin görüldüğünü düşündüklerini kaydetti.

ING sonuç olarak bu dönemde yaşanan enflasyon verisinin dolara yakın vadede bir taban oluşturmaya katkıda bulunacağını ancak para biriminin yılın ikinci yarısında düşüş eğiliminde olmasını beklediklerinin altını çizdi.