Advertisement
ENERJİ ABONE OL

İngiltere’deki enerji şirketleri doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki yükseliş sonrasında batma tehdidine karşı hükümetin kurtarma programı açıklamasını ve batan şirketlerden gelen kârsız müşterilerden kaynaklanabilecekfazladan maliyetin absorbe edilmesi için bir “kötü banka” kurulmasını istiyor.

Hükümetin enerji şirketleriyle gerçekleştirdiği acil durum toplantısının üçüncü gününe girilirken İşletme Bakanı küçük tedarikçilerin baskı altında olduğunu söyledi. Bloomberg News’in haberine göre, büyük şirketler batabilecek küçük şirketlerin maliyetlerini düşürebilmek için bir kurtarma planı için çabalıyor.

Yükselen enerji fiyatlarıyla beraber normalde batan tedarikçilerden kaynaklanan sorunları halletmek için uygulanan yöntemler de yetersiz kalıyor. Normal şartlarda bir şirket batarsa başka bir tedarikçi bulunuyordu fakat piyasanın şu anki durumu göz önüne alındığında bunun kârlı bir çözüm olmayabileceği düşünülüyor. Bunun yanında birçok şirketin aynı anda batabileceğine dair endişeler de normal yöntemin izlenmemesinin sebeplerinden biri ve büyük şirketler bundan dolayı hükümetin yardım etmesini istiyor.

İngiltere’de bu yıl 7 tedarikçi batarken doğalgaz fiyatları neredeyse üçe katlandı. Kendilerini fiyatlardaki yükselişe karşı koruma altına almayan şirketler, tavan fiyat düzenlemeleri nedeniyle satın aldıkları fiyatların çok çok altına müşterilere satış yapmak zorunda kaldılar.

Tavan fiyat uygulamasının gelecek yıl yükseltilmesi beklenirken bu da yüksek enflasyon ve salgının etkilerini atlatmaya çalışan düşük gelirli İngilizler için daha zor bir yaşam anlamına geliyor. Enerji fiyatlarındaki artışın etkiler şimdiden gıda fiyatlarına yansımaya başladığı gözlemleniyor.