Advertisement

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Avrupa Birliği (AB) ile olası bir ticaret anlaşmasının kolayca ulaşılabilir olduğunu, ancak İngiltere hükümetinin balıkçılık ve devlet yardımı konularındaki pozisyonunu kabul etmeyeceğini belirtti.

Raab, Londra'da gerçekleştirilecek görüşmeler öncesinde Sky News ile yaptığı mülakatta "Diğer hiçbir ülke AB'nin kurallarına bağlı kalmayı kabul etmez. Bu hafta, AB'nin, bu iki noktayı öylesine pazarlık edemeyeceğimizin gerçekten etkin bir şekilde farkına varması için önemli bir an. Bunlar AB'den ayrılmamızın esas nedenleri." dedi.

Yılın sonunda bitecek olan Brexit geçiş dönemi sona yaklaşırken anlaşmaya varılması için zaman giderek tükeniyor. Bir anlaşmaya varılmaması durumunda İngiltere ile AB arasındaki ticaret Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından belirlenmiş şartlara tabi olacak. Bu, tarifelerin geri döneceği ve evrak işlerinin artacağı anlamına geliyor.

AB, balıkçılarının mevcut durumda sahip olduğu İngiltere sularına erişimini korumak istiyor. İngiltere ise AB'den gelen gemilerin erişimini azaltmak ve şarta bağlamak istiyor. Devlet yardımı konusunda ise İngiltere hükümeti kendi yoluna gitme konusunda özgürlük talep ederken, AB detaylar hakkında bilgi sahibi olmak istiyor.