Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiltere-AB ticaret anlaşması "yoğun diplomasiye" rağmen kritik noktada

İngiltere-AB ticaret anlaşması "yoğun diplomasiye" rağmen kritik noktada

İngiltere Başbakanı Johnson, Alman ve Fransız mevkidaşları ile görüşerek "ticaret anlaşmasına" ilişkin diplomasiyi yoğunlaştırdı

Giriş: 12 Ekim 2020, Pazartesi 14:45
Güncelleme: 12 Ekim 2020, Pazartesi 14:45

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB) arasında ticaret anlaşması, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın Almanya ve Fransa liderlerini araması ile yoğunlaşan diplomasinin ardından halen kritik bir evrede.

Müzakerelerin kritik bir haftasına girmeden önce, İngiltere Başbakanı, kilitlenmeyi aşma çabaları dahilinde, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a, AB'nin balıkçılık gibi politik olarak hassas konuda katı tutumundan geri adım atması gerektiğini söyledi.

AB yetkilileri, Johnson'ın Perşembe günü, ufukta anlaşma görülmezse görüşmelerden çekileceği yolundaki tehdidini uygulamaya koymayacağı konusunda iyimser olduklarını söylediler, ancak bundan önce bir hareket olmazsa, Johnson'ın bu adımı atabileceği uyarısında bulundular.

Bu üst düzey müdahale, Mart ayında başlayan ve kilitlenme noktasına gelen müzaekereleri çözme adına çabaların arttığını işaret ediyor. Daha önce Jonhson'ı konuya fazla müdahil olmamakla eleştiren AB yetkilileri, AB'nin en önemli liderleri ile yaptığı telefon görüşmesinin böylesi,ne kritik bir hafta öncesi kilitlenmeyi aşmaya yardımcı olabileceğini söylediler.

Görüşmeler Pazartesi günü Brüksel'de tekrar başladı ve en azından Merkel, Macron ve blokun diğer 25 liderinin Perşembe günü yakınlarda ayrı bir binada toplanmasına kadar sürmesi bekleniyor. Liderler durumu gözden geçirecek ve anlaşma olmaması durumunda ne yapılacağına ilişkin planları tartışacak. Ancak eğer Johnson AB'nin anlaşmaya hazır olduğu konusunda ikna edilirse, iki tarafın müzakere ekipleri arasındaki görüşmeler muhtemelen Belçika'nın başkentinde iki hafta daha sürecek.

AB yetkilileri, Johnson'ın müdahalesinin memnuniyet verici olduğunu kaydederlerken, ancak aynı zamanda iki kamp arasındaki farklılıkların da altını çizdiği uyarısında bulundular. Yetkililer, ilerleme sağlanabilmesi için İngiltere'nin de taviz vermesi gerektiğini sözlerine eklediler.