Advertisement
HABERLER ABONE OL

The Financial Reporting Council’in yayınladığı prensiplere göre PwC, Deloitte, KPMG ve EY denetim operasyonlarını ayırmak zorundalar. Şirketlerin yayınlanan 22 prensibin uygulama planlarını ekim ayına kadar tamamlamaları ve 2024’ün haziran ayına kadar da bunları tamamen uygulamaları lazım.

Bu düzenleme 2018’de İngiliz firma Carillion’un batmasından beri denetim firmalarının karşı karşıya kaldıkları ilk reform hareketi. BHS, Thomas Cook ve Wirecard gibi yüksek profil şirketlerin de yakın zamanda iflas bayrağını çekmeleri denetim şirketleri üzerindeki baskıyı da artırmış gözüküyor.

FRC’nin yeni prensiplerine göre, firmalar denetim şirketlerinin yaptıkları denetimlerin kâr oranına göre ödeme yapacak, denetim bölümünün finansmanını korumaya alarak ayrı bir kar-zarar hesabında toplayacak ve faaliyetleri gözlemleyecek bağımsız bir denetim kurulu kuracaklar.

“Big Four” olarak adlandırılan bu dört büyük denetim şirketi hasılatlarının %20’sini denetim faaliyetlerinden elde ediyorlar. Denetimin gelirdeki payının bu kadar düşük olmasının sebebiyse son yıllarda danışmanlık faaliyetlerinin artarak denetimi gölgede bırakması oldu.

FRC’ye göre, yayınlanan gereklilikler denetim kalitesini ve denetim pazarının mukavemetini artırmaya yönelik tasarlandı. Denetim mekanizmasına bir özerklik sağlayarak şirketin geri kalanı ve mekanizma arasında “materyal ya da yapısal bir birliktelik olmayacak şekilde” düzenlendi.

FRC şu an şirketlerin gönüllü katılımına dayalı bir sistemde çalışıyor fakat yerine gelecek kurumun “Denetleme, Raporlama ve Yönetişim Otoritesi” isimli çok daha güçlü ve özel statüye sahip bir düzenleme kuruluşu olması bekleniyor.

Ayrıca FRC’den yapılan bir açıklamada “Bu prensipler herhangi bir ülkede ilk olarak düşünülebilir ve bir yasama süreci olmadan uygulanabilir. Denetim firmalarının uygulamalarını yakından takip edeceğiz ve firmaların prensiplere usulen ya da esasen uymadıklarını hissedersek ona göre hareket edeceğiz” dendi.

The Financial Times