Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İngiltere'de acil faiz artışı beklentisi

İngiltere'de acil faiz artışı beklentisi

Sterlinde yaşanan tarihi erime sonrası dikkatler İngiltere Merkez Bankası'na çevrildi. Sky News gün içinde İngiltere Merkez Bankası'ndan açıklama gelebileceği haberini paylaştı. İngiltere'de muhafazakar vekiller de acil bir faiz artışının gelebileceğini ifade etti.

Giriş: 26 Eylül 2022, Pazartesi 14:46
Güncelleme: 26 Eylül 2022, Pazartesi 14:46

İngiliz varlıklarında yaşanan çalkantı, tüm dikkatleri İngiltere Merkez Bankası'na çevirdi.

Sky News bankanın gün içinde bir açıklama yapabileceğine dikkat çekerken, para piyasalarında Kasım'a kadar faiz artışı fiyatlaması 200 baz puana yükseldi.

İngiltere’de Muhafazakar Parti milletvekilleri de, sterlinde yaşanan değer kaybına karşı İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) acil bir toplantı yaparak faiz artırması gerekebileceğini belirtti.

Milletvekilleri, olağanüstü bir toplantı ile faiz artışının giderek daha yüksek bir ihtimal haline geldiğini ve bunun İngiltere Başbakanı Liz Truss ve Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng için kötü bir işaret olacağını ifade ettiler.

Bloomberg'in haberine göre isminin açıklanmasını istemeyen eski bir bakan, acil kararlar almanın gidişatın çok parlak olmadığı anlamına geldiğine işaret ederken, başka bir milletvekili hükümetin ekonomik planlarını büyük vergi indirimleriyle birlikte sunduğu mini bütçeye kapsamlı bir destek bulunmadığını söyledi.

BOE’nin bir sonraki olağan faiz toplantısının tarihi 3 Kasım.

Sterlinde tarihi kayıp

İngiltere’de yeni Başbakan Liz Truss’un agresif vergi kesintilerini öngören paketinin enflasyonu daha da tetikleyeceği endişesi ve Fed’in sert faiz artış patikasına girmesiyle düşen sterlin haftaya dolar karşısında rekor düşük seviyeyle giriyor.

Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng haftasonu, vergi kesintileri planını kastederek “daha fazlası yolda” açıklaması yapmasıyla sterlin Asya’da yüzde 5 civarında değer kaybederek 1,0350 dolar ile rekor düşük seviyeye geriledi. Kwarteng cuma günü 45 milyar sterlinlik vergi kesintisi açıklamıştı.

Paket, kurumlar vergisinde indirimin yanısıra en zengin kesimden alınan vergilerde ve finansal karlardan alınan vergilerde büyük indirimler öngörüyordu.

1980’lerdeki indirimlerin aksine Kwarteng’in planı büyük oranda borçlanma ile finans edilecek. Plan bu yönüyle, İngiltere Merkez Bankası’nın enflasyonla faiz artışlarıyla mücadele ettiği ve borçlanma maliyetlerinin arttığu bir dönemde açıklanarak yatırımcıları memnun etmemişti. Saxo Capital Markets Stratejisti Jessica Amir “Sterlinin çöküşü piyasaların İngiltere’nin finansal gücüne olan güvensizliğini söyeriyor. Sterlinin pariteye gerilemesine çok az kaldı ve durum bu noktadan daha da kötüleşeceğe benziyor” yorumunu yaptı