Bloomberg HT Ekonomik Veriler ve Gündem İngiltere'de enflasyon 10 ayın zirvesine çıktı
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM

İngiltere'de enflasyon 10 ayın zirvesine çıktı

  • İngiltere'de Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 3 ile Mart 2024'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

  • Aylık olarak tüketici fiyatları yüzde 0,1 gerilerken, yüzde 0,3'lük gerileme beklentisinin de altında kaldı.

Giriş: 19 Şubat 2025, Çarşamba 10:10
Güncelleme: 19 Şubat 2025, Çarşamba 11:01

İngiltere'de tüketici fiyatları eğitim grubunda görülen katma değer vergisinin etkisiyle 10 ayın en hızlı yıllık artışını kaydetti.

Ocak ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 3 oldu. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yıllık enflasyonun yüzde 2,8 olması yönündeydi. Aralık ayında ülkede yıllık enflasyon ise yüzde 2,5 olarak kaydedilmişti.

Aylık olarak bakıldığında ise tüketici fiyatları yüzde 0,1 oranında geriledi. Bir önceki ay aylık olarak yüzde 0,3 artan tüketici fiyatlarının Ocak ayında yüzde 0,3 oranında gerilemesi bekleniyordu.

Ocak ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 3,7 ile beklentilere paralel gerçekleşti. Aralık ayında çekirdek enflasyon yüzde 3,2 olarak kaydedilmişti.

İngiltere'de enflasyon 10 ayın zirvesine yükseldi

Ocak ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde bir artışla 10 ayın zirvesine tırmanmasında gıda fiyatları ve uçak bileti fiyatlarındaki artışın yanı sıra özel okul ücretlerinde KDV'nin yükseltilmesi de etkili oldu.

Açıklanan veriler, yavaşlayan ekonomiyi desteklemek isteyen İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faizleri indirmesini zorlaştıracak bir ortam yarattı. BOE Başkanı Andrew Bailey daha önce yaptığı açıklamalarda, enflasyonda bu yıl beklenmedik bir yükseliş yaşanmasının zayıf bir ihtimal olduğunu dile getirmişti. Ayrıca faizlerin uzun süre yüksek tutulmasının neden olacağı ikincil etkenlerin de göz ardı edilemeyeceğini ifade etmişti.