Advertisement
HABERLER ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Nisan ayında beklentilerin üzerinde gelse de düşüş ivmesine devam etti.

Ülkede yıllık enflasyon Nisan'da yüzde 8,7 olarak gerçekleşti. Bu, yıllık enflasyon oranında 30 yılı aşkın süredir görülen en büyük düşüş oldu.

Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi enflasyonun yüzde 8,2 olarak kaydedilmesi yönündeydi. Enerji fiyatlarında yaşanan geri çekilmeye karşın enflasyonun beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi dikkat çekti.

Nisan yıllık TÜFE’de yaşanan düşüşte geçen yıl hızla artan enerji fiyatlarının yarattığı baz etkisi etkili oldu. Diğer taraftan çekirdek enflasyon da beklenmedik bir şekilde yüzde 6,2’den yüzde 6,8’e yükseldi.

Enflasyon beklentileri aşsa da Nisan ayında yeniden tek hanelere dönmüş oldu. Mart ayında ülkede yıllık enflasyon yüzde 10,1 olarak kaydedilmişti.

Aylık olarak bakıldığında ise İngiltere'de enflasyonun Nisan'da yüzde 1,2 olduğu izlendi. Bu veriye ilişkin beklenti yüzde 0,7 olarak belirlenmişti.

Beklentiyi aşan veri sıkılaşma beklentilerini artırdı

Verilere ilişkin ilk değerlendirmelere göre, beklentiyi aşan TÜFE rakamı İngiltere Merkez Bankası’nın sıkılaştırma döngüsünü yaz aylarına uzatacağını öngören piyasa beklentilerini kuvvetlendirebilir.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey'in son mesajları para politikasında gerçek zamanlı hareket tarzının önemine vurgu yapmıştı.

İngiliz parlamentosunda vekillerden oluşan komisyonun sorularını yanıtlayan Bailey, ülkede enflasyonun yüksek seyretmesine ilişkin olarak, "Çok büyük şoklar karşısında para politikasını nasıl işlediğimize dair çok büyük dersler olduğunu düşünüyorum” dedi.

Bailey, merkez bankasının daha önce Şubat ayında gıda enflasyonunda zirveye ulaşıldığı değerlendirmesinde bulunduğunu fakat küresel iklim şartlarının bazı mahsulleri etkilemeye devam ettiğini bildirdi.

Ekonominin daha önce benzeri görülmemiş şoklarla karşı karşıya kaldığını belirten Bailey, "Gerçek zamanlı olarak politika yapmak zorundayız. Şoklara meydana geldikleri gibi cevap vermek zorunda kaldık” dedi.