Advertisement
HABERLER ABONE OL

Arz sıkıntılarının hayatı en çok etkilediği ülkelerden olan İngiltere’de şimdi de kamyoncu eksikliği sebebiyle akaryakıt taşınma krizi yaşanıyor.

İngiltere’nin en büyük ikinci akaryakıt perakendecisi BP bazı benzin istasyonlarını kapatmak zorunda kaldığını bildirdi. Benzin fiyatları ülkede litre başına 1,35 sterlin ile son yılların zirvesine yükseldi. Lojistikte büyüyenn kriz süpermarketlere de yansıyor.

Bazı süpermarketlerin perşembe günü raflarını doldurmakta zorlandığı görülürken, ülkenin en büyük zincir marketi Tesco kamyoncu sıkıntısı sebebiyle tedarikte sorunlar yaşadığını açıkladı.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması işgücü piyasasının kimi kesimlerinde esnekliğinin ortadan kalkmasına yol açıyor. Ülke aynı zamanda enerji kriziyle boğuşuyor. Yaklaşık 1,5 milyon haneye hizmet veren dağıtım firmaları doğalgaz fiyatlarındaki sert yükseliş karşısında iflas etti.

Şoförlerin maaşları bir yılda yüzde 30 arttı

Staff Assist UK İş Geliştirme Direktörü Franco Aiello, daha önce Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, son bir yıllık dönemde ağır vasıta şoförlerinin maaşlarının yüzde 30 artışla yıllık 40 bin sterline çıktığını, şirketlerin ekstra bonus da ödediğini söylemişti.

Tüm sektörlerde çalışan sıkıntısı yaşandığını dile getiren Aiello, en fazla etkilenen sektörlerin nakliye ile lojistik olduğunu, özellikle kamyon şoförü istihdamı noktasında büyük sıkıntı olduğunu, işçi açığının alarm verici seviyelere ulastığının altını çiziyor.

İngiliz işletmelerin Brexit ve kısa çalışma ödeneğinin etkisiyle kalifiye işgücüne ulaşmakta zorlandığını bildiren Aiello, çalışanların tam istihdam paketi tercih eder hale geldiğini ve piyasanın çalışanların yönlendirdiği bir pazar haline geldiğini söylemişti.

"Kısa çalışmadan yararlananlar dönmek istemiyor"

Ülkede çalışan açığı sorununun nedenlerinden biri de kısa çalışma ödeneği. Pandemi başlangıcından beri hükümetten maaş desteği alan hizmet sektörü çalışanları, sektöre dönme noktasında isteksiz.

upReach CEO'su John Craven, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede, pandemi döneminde uygulanan karantinaların ekonomik aktiviteyi, emek talebi ve istihdamı dramatik ölçüde düşürdüğünü, kısa çalışma ödeneğinin kısmen bu durumu telafi etse de istenmeyen sonuçlar doğurduğunu belirtmişti.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlananların Eylül sonuna kadar işgücüne dönmeyi düşünmediklerini kaydeden Craven'e göre, ekonomi toparlandıkça işletmeler için çalışan bulmak zorlaşıyor.

Kalifiye olmayan işgücü gerektiren alanlarda açık olduğuna dikkat çeken Craven, konaklama sektöründe çalışanlara yüzde 20'ye kadar prim verilmeye başlandığını aktarmıştı.