Advertisement
HABERLER ABONE OL

Güney Londralı bir mücevher üretim yöneticisi olan Lara Dann annesi koronavirüse yakalandığı zaman zor bir seçimle karşı karşıya kaldı. İngiltere hükümet internet sitesinde daha testlerin olmadığı bir zamanda 43 yaşındaki Dann ve ailesi iki yaşındaki oğullarıyla birlikte iki haftalık maliyetli bir karantina süreci geçirdi.

Dann özel bir test yaptırmak için 200 pound para ödedi ve ona göre bu üzerinde düşünülmesi gereksiz basit bir şeydi. Dann ayrıca “Onu bir günde çocuk bakım evine götürdük ve harcadığımız paraya değdi” dedi.

Avrupa’da koronavirüs kaynaklı en fazla can kaybına sahip olan İngiltere hariç hiçbir yer test kabiliyeti ve salgının azaltılması konusunda bu kadar detaylı incelenmedi. Yine de virüs, test sistemine erişim ile birlikte, zengin ile yoksul bölgeler arasındaki eşitsizliği ortaya çıkarmaya devam ediyor.

Hükümetin kapasiteyi artırmaya yönelik tüm çabalarına rağmen test merkezlerindeki boş yerler talep ile baş edebilmek için kısıtlı miktarda açılıyor. İnsanlara bazen evlerinden kilometrelerce ötede test yeri veriliyor ya da günlerce test bulunmadığı söyleniyor.

Diğerleri ise sadece para ile test olabiliyor ve sağlık çalışanlarının söylediğine göre finansal hiyerarşi pandeminin kontrol altına alınamamasından dolayı ortaya çıkıyor.

Hükümetin koronavirüs için hazırladığı internet sitesi insanlara bir semptom göstermedikleri takdirde özel test olmalarını öneriyor ve işe geri dönebilmeleri ya da seyahat edebilmeleri için negatif test sonucu istiyor.

Bedava test yaptıramayanlar ve özel testi karşılayamayanların ise iki seçeneği var: kurallara uyarak tüm aileyle birlikte iki hafta karantinada kalmak ya da semptomları göz ardı edip koronavirüs olmadığını umarak kamu sağlığını tehlikeye atmak.