İngiltere'de Muhafazakar Parti'de ilk oylama yapılacak
Başbakan Theresa May'in parti liderliğini bırakması sonrası partide genel başkanlık yarışı için Muhafazakar Parti'nin meclis grubunda ilk oylama bugün yapılacak
Avam Kamarası'nda yapılacak gizli oylamada 10 aday yarışacak. May, halefi seçilene dek başbakanlığı sürdürecek.
Oyların en az 17'sini alamayan adaylar yarışa devam edemeyecek.
Milletvekilleri, sonraki aşamada 18, 19 ve 20 Haziran tarihlerinde yapılacak oylamalarla aday sayısını ikiye indirecek.
22 Temmuz ile başlayan hafta Theresa May'in halefi olacak ismin açıklanması bekleniyor. Yeni lider aynı zamanda İngiltere'nin yeni başbakanı da olacak.
Johnson yarışı önde götürüyor
Anketlere göre halen yarışı önde götüren isim, Çarşamba günü adaylık kampanyasını resmen başlatan eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson.
Bugün yapılacak oylama, Muhafazakar Parti'de bu ayın başında kabul edilen yeni kurallar altında yapılacak.
Liderlik yarışını hızlandırmayı hedefleyen bu kurallara göre, ilk oylamada yüzde 5 sınırının altında kalan adaylar devam edemeyecek.
Muhafazakar Parti'de 11 milletvekili genel başkanlığa aday olduklarını açıklamıştı ve bunlardan 10'u gereken desteği aldı.
Lider adaylarının en az 8 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var ve Brexit için ikinci bir oylama yapılmasını tek savunan isim olan Sam Gyimah , gereken desteği almak için yeterli zaman olmadığını söyleyerek yarıştan çekildi.
22 Haziran'dan itibaren ise Muhafazakar Parti'nin yaklaşık 160 bin üyesi oy kullanmaya başlayacak.
"31 Ekim'de gerekirse anlaşma olmadan AB'den ayrılalım"
Anketlere göre halen yarışı önde götüren isim eski Dışişleri Bakanı Boris Johnson.
Boris Johnson, İngiltere'nin 31 Ekim'de gerekirse anlaşma olmadan Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasından ve Brexit sürecinin tamamlanmasından yana.
Johnson, AB'den aksi yönde yapılan açıklamalara karşın, birlikle yeni bir anlaşmayı müzakere edeceğini ve İrlanda sınırı için "alternatif düzenlemeler" bulunabileceğini savunuyor.
Johnson son olarak yıllık brüt geliri 50 bin sterlinden fazla olan kişiler için gelir vergisini düşürmeyi vadetti.
Diğer adaylar kim?
Muhafazakar Parti'nin diğer genel başkan adayları;
Çevre Bakanı Michael Gove'a ise 20 yıl önce kokain kullandığını kabul etmesinin ardından yarıştan çekilme çağrıları yapılıyor.
'Backstop': En önemli anlaşmazlık noktası
"Backstop" esasında bir acil durum mekanizması. Brexit sonrası AB ile İngiltere arasındaki serbest ticaret anlaşması müzakereleri nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın, Birleşik Krallık'ın parçası Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınır olmamasının garanti altına alınmasını amaçlıyor.
Ancak İngiltere ile AB arasında varılan anlaşma, taraflardan herhangi birinin bu sürece tek taraflı olarak son verememesini öngörüyor. İngiltere'de anlaşmaya karşı çıkanlar da bunun, Birleşik Krallık'ın tamamında gümrüklerin kontrol edilememesi anlamına geleceğini vurguluyor.
En büyük korku, Kuzey İrlanda Cumhuriyeti'nin fiili olarak İrlanda Cumhuriyeti'nin parçası haline gelmesi ve Kuzey İrlanda gibi 2016'daki referandumda Brexit'e karşı çıkan İskoçya'da 2014'ten sonra yeniden bir bağımsızlık referandumu yapılması. Yani, Birleşik Krallık'ın parçalanması.
İrlanda adasındaki çatışmalara son veren 1998 tarihli Hayırlı Cuma Anlaşması, İrlanda Cumhuriyeti ve Kuzey İrlanda'nın ortak bir ekonomik pazarda yer almasını; sınırın iki tarafında serbest yaşamı, dolaşımı ve çalışmayı sağladı. Zira Birleşik Krallık ve İrlanda Cumhuriyeti AB üyesiydi. Ancak Brexit ile beraber bu durum noktalanacağından; hem İngiltere hükümetini hem AB'yi hem İrlanda Cumhuriyeti'ni hem de Kuzey İrlanda'daki tüm tarafları tatmin edecek bir formülün bulunması gerekiyor. Brexit sürecinin bugün itibarıyla çeşitli senaryolara açık olmasının en önemli nedeni de bu.