İngiltere gelişen piyasalar ligine mi düşüyor?
Politik çalkantı, ticarette aksamalar, enerji krizi ve yükselen enflasyon...Saxo Bank'a göre İngiltere gittikçe artan bir şekilde gelişen ülke ekonomisi olma yolunda.
Saxo Bank Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik İngiltere'nin gittikçe artan bir şekilde gelişmekte olan ülke ekonomisi gibi görünmeye başladığını söyledi.
Ülke Merkez Bankası geçen hafta ekonominin yılın son çeyreğinde Büyük Finansal Kriz'den bu yana en uzun süreli resesyona gireceği uyarısı yaptı. Ekim ayında enflasyonun da yüzde 13'ü aşarak zirve yapması bekleniyor. Banka, resesyon sonrası ekonomide hızlı bir toparlanma beklemiyor.
Saxo Bank Makro Strateji Müdürü Christopher Dembik İngiltere'nin gitgide gelişen ülke piyasası gibi göründüğünü belirtti.
Yaşam maliyetlerinde tarihi artışla mücadele eden ülkede Temmuz ayında Başbakan Boris Johnson'ın istifasının ardından yeni Başbakan'ın 5 Eylül'de açıklanması bekleniyor.
İngiltere'de enerji faturalarının tavan fiyatı Ekim'de yüzde 70 artmasıyla hanehalkının enerji faturalarının da yıllık 3 bin 400 sterlin (4 bin 118 dolara) yükselmesi ve milyonlarca kişinin yoksulluk sınırına düşmesi bekleniyor. Ülke ekonomisi aynı zamanda Kovid kaynaklı sorunlar ve Brexit'in neden olduğu ticaret sıkıntılarıyla mücadele ediyor.
Strateji Müdürü Christopher Dembik İngiltere'nin gelişen ülkelerden tek farkının 'kur krizi' olduğunu belirtiyor. Birçok makro ekonomik çalkantıya rağmen para birimi sterlin güçlü seyrini koruyor.
Dembik "Sterlin geçen hafta euro karşısında sadece yüzde 0,7, dolar karşısında 1,50 düştü. Brexit belirsizliğini atlatan ülkede serbest düşüşe neden olacak bir gelişme görmüyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Ancak uzman ülke ekonomisindeki temel göstergelerin yeni sıkıntılara gebe olduğunu belirtti. Örneğin ekonominin sağlık durumunu gösteren temel göstergelerden yeni araç tescilleri Temmuz'da yüzde 14 düştü. Dembik "Bu, 1970'lerin sonundan beri görülen en düşük seviye. Uzun soluklu ve derin bir resesyon olacak. Kolay bir çıkış yolu görünmüyor. Brexit'in tek başına yapamadığını Kovid pandemisi ve yüksek enflasyon başarmış görünüyor, ekonomi çöküşte" şeklinde yorum yaptı.
Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin sonuna gelinebileceğini kaydeden uzman "Bazı enflasyon göstergelerinin yumuşadığına dair işaretler var. Uzun süreli resesyon beklentisi de İngiltere Merkez Bankası'nın bekle-gör konumuna geçmesine neden olacak" diye konuştu.