Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sterlin, yatırımcıların hükümetin parlamento'daki yenilgisinin ardından anlaşmasız Brexit riskinin iyice azalması sonucu yükselirken, tahviller değer kaybetti.

Sterlin, kanun yapıcılarının Salı akşamı Başbakan Boris Johnson'ı İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını (Brexit) 3 ay uzatmaya zorlayacak ilk adımı atmaya yönelik tasarıyı onaylamasının ardından G-10 ülkelerinin para birimlerinin tümü karşısında değer kazanırken, İngiliz hisse senetleri de yükseldi. Johnson Parlamento'daki bu yenilgisine erken genel seçim çağrısı yaparak misillemede bulundu, fakat bunun için Avam Kamarası üyelerinin oyunun üçte ikisini almak zorunda. Ancak Johnson parlamento çoğunluğunu halihazırda kaybetmiş durumda.

Credit Agricole SA G-10 Para Birimleri Strateji Müdürü Valentin Marinov, "Sterlin, yatırımcıların sert Brexit'i daha düşük bir olasılıkla fiyatlamarından dolayı, euro ve dolar karşısında biraz zemin kazandı," dedi ve "Johnson'ın İngiltere'yi AB'den 31 Ekim'de anlaşmalı ya da anlaşmasız çıkarma planının ihtimali oldukça düşük hale geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

Sterlin Johnson'ın başbakanlık görevini üstlenmesinden bu yana değer kaybetti, ancak yatırımcıların 31 Ekim'de anlaşmasız Brexit'in daha düşük bir tehdit olduğunu düşünmeleri ile birlikte bu hafta kayıplarının bir kısmını geri aldı. Muhalefetteki İşçi Partisi, Brexit'in ertelenmesi kanunda yer alana dek Johnson'ın erken seçim kararını desteklemeyeceklerini kaydetti.

Sterlin dolar karşısında yüzde 0.7 yükselerek 1.2163 seviyesine çıktı ve yükselişini ikinci güne taşıdı. İngiliz para birimi euro karşısında ise yüzde 0.3 yükselerek 90.53 seviyesine ulaştı. İngiltere'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi altı baz puan artarak yüzde 0.47 seviyesine çıktı. FTSE 100 Endeksi, perakendeciler gibi yerel odaklı şirketlerin öncülüğünde yüzde 0.7 yükseldi.