Advertisement
HABERLER ABONE OL

ING’nin raporunda omikron riskinin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla 2022’nin başlarında Fed’den sert sıkılaşma döngüsünün başlayacağı, bunun da dolar için pozitif olacağı öngörüldü. Euro/Dolar paritesinin yıl boyu 1.10’da seyredebileceği, dolar/yen paritesinin 120 seviyelerine kadar yükselebileceği tahmin edildi.

2021’in emtia para birimleri açısından karışık bir sene olduğu, ancak 2022’nin daha iyi bir yıl olabileceği öngörüldü. Açıklamada “para birimlerinin şu anki değerlemelerinin 2021’deki ticaret kazanımlarını ve ekonomilerine verdiği pozitif katkıyı yansıttığını düşünmüyoruz.” ifadeleri yer alırken Kanada doları ve Norveç kronu gibi enerji ihracatçısı ülkelerin para birimleri öne çıkarıldı.

Raporda ayrıca gelişen ülke para birimlerine ilişkin olarak da şu ifadelere yer verildi; “2022’nin temalarından biri Çinli yetkililerin güçlü para biriminin aşağı yönlü düzeltmesine izin verip vermeyeceği olacak. Yetkililerin ihracatçıları değil, ithalatçıyı korumayı önceliklendirmesi yılın ikinci yarısındaki en büyük hikayelerden biri olabilir.

Gelişen ülke paralarındaki trendleri pandemi, Merkez Bankalarının tepki fonksiyonları ve siyaset belirleyecek. Brezilya ve Macaristan gibi ülkelerde seçimler olacak. Gelecek yönetimlerin enflasyon, büyüme gibi konulardaki yaklaşımları dikkatle izlenecek. Büyük gelişen ülkeler arasında Meksika pesosunu tercih edebiliriz.”

Hedge fonlar, Omikron virüsünün geçen hafta küresel piyasalarda risk iştahını baskılamasıyla Japon yenine karşı açtıkları pozisyonları önemli derecede azalttı. 30 Kasım’da biten haftada yen kısa pozisyonlarını yüzde 40 civarında azaltan hedge fonlar, en son 20 ay önce bu kadar büyük miktarda pozisyon kapatmışlardı.

Japon yeni, 24 Kasım’da dolar karşısında son 5 senenin en düşük seviyesine geriledikten sonra yüzde 2 civarında yükseliş kaydetmişti.

Küresel piyasaların riskten kaçınma algısını ölçen Westpac Riskten Kaçınma Endeksi de 2020 Şubat ayından bu yana en yüksek seviyede bulunuyor.

Gelişen piyasalardaki çöp tahviller bu yıl yüzde 4’e yakın düşüş kaydederken 2018 yılından bu yana en kötü performanslarına hazırlanıyor. Bu kategorideki tahviller en son 2013-2014 yılında üst üste iki yıl düşüş kaydetmişti.

Çinli Evergrande’nin tahvil piyasasında yarattığı endişelerin ve faiz artırım beklentilerinin de gelişmekte olan ülke çöp tahvillerinin getirilerini olumsuz etkilediği düşünülüyor. Bazı yatırım firmaları ise makroekonomik gelişmelerden çok fazla etkilenmeyen Latin Amerika, Sahra Altı Afrika ve Doğu Avrupa gibi bölgelere yatırım yapmayı düşündüklerini belirtti.

Kârsız büyüme şirketleri, ilk halka arzlarını gerçekleştirmiş şirketler ve özel amaçlı satın alma şirketlerinde milyarlarca dolarlık erimeye yol açan yıkıcı bir satış dalgası Bitcoin’i de içine aldı.

Bu durum, küçük yatırımcılar arasında risk toleransları ve aracı kurumlardaki hesap dengeleri konusunda baskıyı artırdı.

Kargaşa sırasında güçlü kalabilme istekleri S&P 500 Endeksi’nin 2021 yılında yüzde 21’lik bir yükseliş gerçekleştirmesine destek olan düşüşlerde alım yapan perakende yatırımcılar, kayıpların spekülatif köşelerde birikmesinden dolayı, yılın en büyük yaralarının bir kısmını sarıyor. Fed’den gelen şahin dönüş ve Omikron varyantı kripto paraların piyasa değerinde yüzde 10’dan fazla, yeni halka açılan şirketlerinkinde 50 milyar dolar ve sosyal medya yoluyla küçük yatırımcılar arasında popüler olan hisse sepetinde yüzde 14’lük bir erimeye yol açtı.

Günlük işlem yapanların kararlılığı daha önce de test edildi, ancak bu uzun yıllardır, enflasyona ilişkin söylem tonlarını değiştirmeleri risk piyasalarında geçen hafta sert satışlara yol açan merkez bankalarından gelen açık uçlu destek olmadan ilk kez gerçekleşti. Profesyonel spekülatörler, risklerden son 20 yılın en hızlı çıkışını yaparak bunu halihazırda ilan etti.

"Düşüşlerde alım fırsatı işlemedi"

Bitcoin gibi varlıklardaki büyük düşüşler, bahisçilerin büyük kısmı arasında daha düşük güven için potansiyel yaratıyor. Bu, negatif servet etkisi olarak tanımlanan bir kavram. Hepsi birlikte, kripto para yatırımcılarının işlem yapabilmeleri için hesaplarında, hisse senetlerinin düşmeye başladığı 26 Kasım’a kıyasla, 250 milyar dolar daha az para var.

Miller Tabak + Co. Stratejisti Matt Maley, “Düşüşlerde alım geçen hafta iyi işlemedi, bu nedenle perakende işlem yapanlar biraz geri adım atabilir. Bu yıl arz/talep denkleminin arz tarafından önemli bir rol oynamalarından dolayı, küçük yatırımcıların eksikliği boğalar için istenmeyen bir gelişme” dedi.