Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, inşaat maliyet endeksi Temmuz ayında yıllık yüzde 4,76 artışla zirveyi gördükten sonra Ağustos’ta yüzde 42,13’e geriledi.

Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,06, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,97 arttı. Malzeme endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,03, işçilik endeksi yüzde 1,13 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 53,42, işçilik endeksi yüzde 21,67 arttı.

Boykot kararı alan müteahhitler inşaatları durdurmuştu

Müteahhitler çimento sektörüne yönelik eleştirileri sonrasında inşaatları geçici olarak askıya almıştı.

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada daha önce duyurdukları gibi inşaatları geçici olarak durdurduklarını söyledi. Tellioğlu, boykotun süresine gelişmelere göre karar vereceklerini söylerken, "2 günde de bitirebiliriz, 15 gün de uzatabiliriz" diye konuştu.

Daha önce yaptığı açıklamada Tellioğlu, çimento fiyatlarında yüzde 200’ü bulan haksız zamlar olduğunu belirterek çimentocularla masaya oturmak istediklerini belirtmişti. Tellioğlu, masa talebine herhangi bir yanıt alamayınca grev kararı aldıklarını açıklamıştı.

Tellioğlu şu açıklamaları yapmıştı: Çimentocular, ‘üretim kapasitesi 115 milyon ton. 80 milyon tonluk üretim var. Bazıları yurtdışına sattığımızdan dolayı tedarik sorunu yaşıyoruz’ diye açıklama yapıyorlar. Bu, yurtdışına sattığın için tedarik sorunu değildir, bu içeride üretimi kısıtlayarak fiyatı artırma politikasıdır. Bunu doğru bulmuyoruz. Ayrıca şu anda 4-5 büyük yatırımcının ilgili bakanlıklara çimento fabrikası kurmak için müracaatı olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla içeride çimento üretimini karşılamada kapasite sıkıntısı varsa bu yatırımcılara izin verilerek çimento sektörünün daha da büyütülmesine tarafız. Gerekirse de çağrımız karşılık bulmazsa biz de çimento fabrikaları kurma girişimine başlayabiliriz.

Konut satışları Eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,6 artış kaydetti. Böylelikle yıllık bazda 3 aydır devam eden düşüş serisi Eylül'de son buldu.

TÜİK verilerine göre Eylül'de satış adedi 147 bin 143 oldu.

Konut satışlarında İstanbul 28 bin 229 konut satışı ve yüzde 19,2 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 14 bin 218 konut satışı ve yüzde 9,7 pay ile Ankara, 8 bin 806 konut satışı ve yüzde 6,0 pay ile İzmir izledi.

İpotekli satışlarda düşüş sürdü

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,4 azalış göstererek 29 bin 759 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 20,2 olarak gerçekleşti. Ocak-Eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 64,3 azalışla 181 bin 855 oldu.

İlk el konut satışları yüzde 6,3 arttı

Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,3 artarak 43 bin 967 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 29,9 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20,1 azalışla 287 bin 156 olarak gerçekleşti.

Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 artış göstererek 103 bin 176 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 70,1 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17,5 azalışla 661 bin 982 olarak gerçekleşti.

Yabancılara konut satışı arttı

Yabancılara yapılan konut satışları Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25,8 artarak 6 bin 630 oldu.

Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,5 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 995 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 358 konut satışı ile Antalya, 408 konut satışı ile Ankara izledi.

Eylül ayında İran vatandaşları Türkiye'den bin 323 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla 990 konut ile Irak, 540 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi.

Devlet tarafından yönetilen China Securities Journal’ın haberine göre, Çin hükümet yetkililerinin kontrollerini sıkılaştırmasıyla emlak sektörünün üzerindeki baskı artabilir.

CSC Financial Co.’nun hazırladığı bir araştırma notuna göre, emlak geliştirme şirketlerinin büyük kısmı, olumsuz finansman koşulları ve düşen kâr marjlarından dolayı arazi satın alma konusunda yılın ikinci yarısında daha temkinli davranıyor.

Standard Chartered Plc CEO’su Bill Winters ise Pekin yönetiminin zor durumdaki emlak geliştirme şirketi China Evergrande Group’u saran türbülansın sistemik bir riske dönüşmesine izin vermeyeceğini söyleyerek, Asya’ya odaklanan bankanın “emlak sektöründe endişe verici bir riski” olmadığını söyledi.

Winters Bloomberg TV’ye Salı günü yaptığı değerlendirmede, “Bunun Çin için Lehman benzeri bir durum olduğu yolunda görüşler var. Açıkçası Çin’in bu durumda olduğunu düşünmüyorum” dedi.

CEMRE NUR KARACA

Yabancıya konut satışındaki iptaller ve değerlemelerden kaynaklanan sorunlar için komisyon kuruluyor.

Bloomberg HT’nin gündeme getirdiği gayrimenkul değerleme sektörüne yönelik düzenleme sonrası yabancıya yapılan konut satışlarında yaşanan iptaller konulu haberin ardından sorunu masaya yatırmak adına yeni bir komisyon kurulmasına karar verildi.

STK’lar, SPK ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kurumların yer alacağı komisyonda emlak sektörünün değerleme şirketleriyle yaşadığı sıkıntılar ve anlık müdahale için yeni bir sistem kurulması bekleniyor.

Önümüzdeki hafta İstanbul’da gerçekleşecek olan komisyon toplantısında hem değerleme sektörü hem de yabancıya konut satışı yapan emlak sektörünün sorunlar masaya yatırılacak.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Ömer Faruk Akbal komisyonun detaylarını Bloomberg HT'ye anlattı. Akbal “Sektör olarak bir araya geldik ve bir komisyon kurmaya karar verdik. Bu sahada yaşanan problemlerin çözümüne yönelik öneri geliştirmeye çalışacağız. Sahada yaşanan problemlere hızlıca müdahale etmeye çalışacağız.” dedi

“Ortaya konulan yöntem sektörde ciddi krizlere sebebiyet verdi”

Yabancıya konut satışlarında ciddi sorunların yaşandığını dile getiren Ömer Faruk Akbal, “Sektörde ciddi manada bir kriz yaşanıyor. Ama bunun isteyerek yapılmadığını biliyoruz. Biz de aldatılma, dolandırılma olayları yaşanmasın istiyoruz. Ama ortaya konan yöntem ve sonuçlar itibarıyla sektörde daha da derinleşen bir krize sebebiyet verdi. Şimdi ise bu komisyonla birlikte sorunları çözeceğimize inanıyorum” açıklamalarında bulundu.

“Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı”

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, tüm STK’lar ve kamu kurumlarının komisyondan önce biraraya gelerek tüm sorunları masaya yatırdıklarını söyledi.

Hakan Bucak “Toplantıda bütün bu değerleme tekniklerinden tutun sürecin tapu işleme sürecine kadarki tüm detayları masaya yatırıldı. Ortaya çıkan sonuçlardan bahsedildi. Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı. Çıkan karar da şu: Her dernekten bu konudaki oyuncular yani bir geliştirici bir aracı firma ve bir değerleme firmasından oluşan komisyon kurulmasına kanaat getirildi.” dedi.

Hakan Bucak “Gündemlerimizin temel konuları ise değerleme şirketlerinin yüzde 87’si teminat amaçlı usullerine göre değerleme yapıyor. Sert bir değerleme sistemleri var. Bu usullere bakılacak. Bir de özellikle markalı konut projelerinde değerleme usulleri biraz daha farklı olmalı diye bir gündemimiz var. İki tarafın da anlayış çerçevesinde sorunları çözmek için adım atacağına inanıyorum” dedi.