Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin hazırladığı İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi’ne göre, sektörde ihracatın kilogram başına birim değeri 0,49 dolarken ithalatın kilogram başına birim değeri 2,56 dolar seviyesinde bulunuyor.

Endekse göre, haziran ayında 2,89 milyar dolar seviyesine ulaşan inşaat malzemeleri ihracatı ile endeksin ölçülmeye başlandığı 2013 yılı ağustos ayından bu yana en yüksek aylık ihracatı gerçekleşti. 2021 yılı haziran ayında inşaat malzemeleri ihracat performansı alt sektörler itibarıyla birbirlerine benzer eğilimler gösterdi.

Değer, miktar ve birim fiyat olarak ihracatta eğilimler artış yönünde oldu. Geçen yılın haziran ayı Kovid-19 salgınının etkilerinin hissedildiği bir ay olmuştu. Bu nedenle bu yılın haziran ayında baz etkileri sürdü. Ancak esas etki pazarlardaki yüksek talepten kaynaklandı.

2021 yılı haziran ayında 8 alt ürün grubunun tamamında ortalama ihracat birim fiyatları 2020 yılı haziran ayına göre yükseldi.

Küresel emtia ve nihai ürün fiyatlarındaki artış etkili olmaya devam etti. 2021 yılı haziran ayında demir çelik ürünlerinin ortalama ihracat birim fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,6 yükseldi. Mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 35,1 arttı.

En yüksek ihracat miktar artışı metal bazlı ürünlerde

Elektrik malzemeleri ve teçhizatları ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 29, ağaç ve ahşap ürünleri ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 21,3, metal bazlı ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 16 yükseldi.

2021 yılının haziran ayında 8 alt ürün grubunun 7'sinde ihracat miktar olarak geçen yılın haziran ayının üzerinde gerçekleşti. 2021 yılı haziran ayında en yüksek ihracat miktar artışı yüzde 48,5 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti.

Ağaç ve ahşap ürünleri ihracatı yüzde 45,3, kimyasal bazlı ürünlerin ihracatı yüzde 40,5, yalıtım malzemeleri ihracatı yüzde 40,4 arttı. Gerileme prefabrik yapılarda görüldü.