Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran Salı günü Viyana’da gerçekleşen nükleer görüşmelerde tarafların yapıcı olduğunu ancak ilerleme sağlamak için ilk olarak ABD’nin uyguladığı yaptırımları kaldırması gerektiğini bildirdi.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi müzakerelerin Cuma günü de devam edeceğini söyledi. Arakçi, Tahran’ın uranyumu yüzde 20 zenginleştirme faaliyetini durdurması karşılığında ABD’nin yaptırımlar nedeniyle bloke olan 1 milyar dolarlık mal varlığını serbest bırakma teklifini reddettiğini açıkladı.

İran 2015’te imzalanan nükleer programdaki zenginleştirme limitini aşmış, ABD, Başkan Trump döneminde 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yaptırımları devreye almıştı.

İran anlaşmaya geri dönüş için Washington’un ilk olarak yaptırımları kaldırmasını istiyor. ABD Başkanı Joe Biden ise tek taraflı jestlere karşı olduğunu bildirmişti.

Avrupalı bir yetkili Salı günkü görüşmelerde yer alan Almanya, Fransa ve İngiltere’nin İran’ın yaptırımların kaldırılması konusundaki ısrarı nedeniyle müzakerelerden olumlu bir ilerleme beklemediğini ve sonucun sürpriz olmadığını belirtti.