İran, doğum oranını artırmak için resmi evlilik uygulaması çıkardı
İranlı hükümet yetkilileri, evlilik ve doğum oranlarını artırmak amacıyla, mobil flört uygulamalarına benzer, Hamdam ismindeki İslami evlilik uygulamasını çıkardıklarını duyurdu.
ZEYNEP BAYAR
İran’da devlet televizyonu 12 Temmuz tarihinde yaptığı açıklamada, Hamdam olarak adlandırılan resmi onaylı mobil uygulama ile İranlı kullanıcıların "eş aramasına" izin verildiğini bildirdi.
Tesnim haber ajansının verdiği bilgilere göre, uygulamayı geliştiren Tebyan Kültür Enstitüsü Müdürü Komeil Khojasteh, Hamdam’ın İran’da evlilik amacıyla eş arayanlar için çıkarılmış ilk resmi lisanslı mobil uygulama olduğunu aktardı. Tebyan’ın ise, doğrudan İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'e bağlı bir enstitü olduğu biliniyor.
İran'da siber suçlardan sorumlu Polis Şefi Ali Muhammed Rajabi, İran'da flört uygulamalarının popüler olduğunu, fakat Hamdam dışındaki diğer tüm platformların yasadışı sayıldığını söyledi. Rajabi, Hamdam’ın İslami kurallara uygun olarak eş arayan kişilere hitap ettiğini ekledi.
Ücretsiz üye olunan uygulamada, kullanıcılardan önce kimliklerini doğrulamaları, sonrasında ise bir "psikoloji testinden" geçmeleri isteniyor.
İran’da hükümet evleneceklere maddi destek sağlıyor
İran parlamentosu Mart ayında, evliliği teşvik etmek amacıyla, genç evli çiftlere ve ilk kez ev satın alacak olan çocuklu ailelere kredi sağlanması için bütçe kanun teklifini onayladı.
Hükümet, evli çiftlere ikiden fazla çocuk sahibi olmayı teşvik ederken, diğer taraftan yasalar ülke genelinde kürtaj seçeneğini kısıtlıyor. İran’da kadınların kürtaj yoluyla istenmeyen gebeliklerini sonlandırmaları yasal olmamakla birlikte, kürtaj sadece annenin sağlığının tehlikeye girmesi ya da fetüsün ağır bir hastalıkla hayata gelmesi ihtimaline karşı yapılabiliyor.
İran'ın nüfus oranındaki düşüş
Dünya Bankası verilerine göre, İran’ın 2019’daki nüfus artış oranı yüzde 1,35 iken, 2020’deki nüfus artış oranı yüzde 1,29’a düştü. Hükümet verilerine göre, İran’da doğum oranları 2020 yılında son 100 yılın en düşük seviyesine geriledi.
Bu veriler ışığında, İran nüfus artış oranında İzlanda, Lüksemburg ve İsrail gibi ülkelerin gerisinde yer alıyor.