Advertisement
HABERLER ABONE OL

İran resmi ajansı IRNA’ya göre, İran Meclis Başkanı Muhammed Bakır Kalibaf, başkent Tahran’a resmi ziyarete bulunan Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin ve beraberindeki heyetle bir araya geldi.

Kalibaf, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, Tahran-Moskova ilişkilerine değinerek, bölgesel ve uluslararası konularda İran ile Rusya arasında iyi bir işbirliği olduğunu kaydetti.

Rusya ile ekonomik, sosyal, kültürel, siyasi ve çevresel alanlarda yakın ilişkiye sahip olduklarına dikkati çeken Kalibaf, iki ülke arasındaki imkanlardan azami derecede yararlanmak gerektiğini belirtti.

Kalibaf, görüşmelerin iki ülke arasında iletişim fırsatları yarattığını ama bu ilişkilerine karşı tehditlerin de olduğunu vurgulayarak, “Günümüzde en ciddi tehdit ABD'nin Rusya Federasyonu, İran ve diğer bazı ülkelere uyguladığı acımasız yaptırımlardır” ifadelerini kullandı.

İşbiriği vurgusu

İki ülke liderleri ve yetkililerinin daha fazla koordinasyon ve işbirliği içinde olması gerektiğine işaret eden Kalibaf, ilişkileri derinleştirecek stratejik tedbirler alınmasının önemine dikkat çekti.

İran Meclis Başkanı, Rus heyeti ile yapılan görüşmede enerji, petrol, gaz takası, tarım, tahıl ticareti, kuzey-güney ulaştırma koridorunun geliştirilmesinde Basra Körfezi’ndeki Bender Abbas ile Hazar Denizi’ndeki Reşt limanları arasındaki bağlantıyı sağlamada ortak yatırım ve gümrük gibi konuların ele alındığını aktardı.

İki ülke arasında bankacılık, parasal işbirliği ve yerel para birimi ile ticaretin geliştirilmesinin de görüşüldüğünü kaydeden Kalibaf, Rus ve İran bankalarının karşılıklı şube açmasının bankacılık işlemlerinin artmasına katkı sağlayabileceğini sözlerine ekledi.

"Yaptırımlar iki ülkeyi yakınlaştırıyor"

Rusya Devlet Duması Başkanı Vyacheslav Volodin de İran ile Rusya arasındaki ilişkilerin yeni bir aşamaya girdiğini belirterek her alanda daha da gelişeceğini umduğunu ifade etti.

Rus yetkili, “Amerika'nın Rusya ve İran'a uyguladığı yaptırımlar sadece İran ve Rusya'yı yakınlaştıracaktır” değerlendirmesinde bulundu.