İran'la nükleer müzakereler yeniden başlıyor
Viyana'da İran nükleer anlaşmasının yeniden hayata geçirilmesi için süren görüşmeler, kısa aranın ardından yeniden başlayacak
ABD yönetiminin Tahran’la 2015’te imzalanan nükleer anlaşmayı yeniden canlandırmak için görüşmeler yeniden başlıyor.
İran ile ABD'nin karşılıklı söylemleri, taraflar arasında nükleer anlaşma olabileceğine ve İran'ın yeniden dünya enerji piyasalarına dönebileceğine dair iyimserliğe neden oldu.
AB Siyasi Direktörü Enrique Mora, Twitter'dan yaptığı açıklamada, anlaşmanın yeniden canlandırılması için 'uzlaşı ruhuna' ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Mora "Arzu edilmeyen farklı eğilimler nükleer anlaşmaya zarar veriyor. En hızlı şekilde müzakerelerin tamamlanması gerekiyor." ifadesini kullandı.
Nükleer görüşmeler Salı günü Viyana'da taraf ülkelerin katılımıyla yeniden başlayacak.
ABD, İran’la nükleer anlaşmanın yeniden devreye sokulması yönünde bir adım atmış, Tahran'ın sivil amaçlı nükleer programına yönelik ABD Eski Başkanı Trump döneminde kaldırılan yaptırım muafiyetlerinin yeniden getirileceği açıklanmıştı. Yaptırım muafiyeti ile diğer ülke ve şirketler, ABD yaptırımlarına maruz kalmadan İran’ın sivil amaçlı nükleer faaliyetlerine dahil olabilecek.
İran ise bu adımın 'olumlu ancak yeterli olmadığını' açıklamıştı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Katipzade görüşmelerin yeniden başlamasının olumlu olduğunu belirtti, müzakerelerde farklı alanlarda önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi.
Trump hükümeti 2018 yılında anlaşmadan geri çekilerek İran’a yaptırımları yeniden devreye almış, Tahran yönetimi de nükleer faaliyetlerini hızlandırmıştı.
Diplomatlar, en büyük sorunlardan birinin İran'ın zenginleşirme kapasitesi olduğunu belirtiyor.