İran nükleer anlaşmasında yol haritası netleşiyor
İran ile Batılı devletler arasındaki nükleer anlaşmada normalleşme aşamaları netleşmeye başladı. Reuters'ın haberine göre, ilk aşamada İran'ın uranyumu yüzde 5 üzerinde saflıkla zenginleştirme operasyonlarını durdurması planlanıyor. Takip eden aşamalarda İran'ın dondurulan fonlarının aktive edilmesi öngörülüyor. İran tarafının ise anlaşmaya halen temkinli yaklaştığı görülüyor.
2015’te imzalanan ancak Trump yönetiminin çekilmesi sonucu yürürlükten kalkan İran nükleer anlaşmasının yeninden canlandırılmasında yol haritası netleşiyor.
Reuters’in haberine göre anlaşmayı yeniden yürürlüğe koymak için çok sayıda aşama öngörülüyor. İran’ın uranyumu yüzde 5 üzerinde saflıkla zenginleştirme operasyonlarını durdurması planlanıyor.
İran’ın yurt dışında bulunan ve dondurulan petrol fonlarının yeniden aktive edilmesi ise sonraki aşamada gerçekleşecek. İran petrolünün yeniden piyasaya girmesi ise daha uzun süre alacak. İran’ın petrol ticareti üzerindeki ambargonun sürecin son aşamalarında kalkması bekleniyor. Ukrayna gerginliğinin yüksek seviyede kalması ve geç de olsa İran petrolünün dünya piyasalarına girme ihtimalinin belirmesi ile petrol fiyatlarında ralliye ara verildi.
Nükleer müzakerelerde sona yaklaşılırken İran temkinli olmayı sürdürüyor
Avusturya'nın başkenti Viyana'da, Nisan 2021'den beri Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) olarak adlandırılan İran nükleer anlaşmasının yeniden tam ve eksiksiz bir şekilde uygulanması için görüşmeler hız kesmeden sürüyor.
İran'ın Viyana'daki müzakere heyetinin Basın Danışmanı Prof. Dr. Muhammed Marandi, Avusturya'da uzun süredir devam eden nükleer müzakerelere ilişkin yakın tarihte kilit kararlar alınacağını belirterek "Açıkçası İran mümkün olan en hızlı şekilde yaptırımların son bulmasını istiyor. Ancak İran kötü bir anlaşma istemiyor, iyi bir anlaşma olmasından emin olmak istiyor." dedi.