İran yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını kabul etmiyor
İran Dışişleri Bakanlığı, ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli olarak kaldırılmasını kabul etmediklerini belirtti. ABD'nin 2018 yılında çekildiği nükleer anlaşmanın tarafları, anlaşmayı yeniden ele almak için 6 Nisan'da Viyana'da görüşecek
Yaptırımların kaldırılması yönünde diplomasi trafiği hızlanırken İran cephesinden yeni açıklama geldi.
İran Dışişleri Bakanlığı ülkeye uygulanan yaptırımların kademeli bir şekilde kaldırılmasını kabul etmediklerini açıkladı. İran resmi kanalının internet sitesinde Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade'nin İran'ın politikasının yaptırımların tamamen kaldırılması yönünde olduğu açıklaması yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter 2015'teki anlaşmaya geri dönülmesi için İran'ın anlaşmanın hükümlerine uyması gerektiğine işaret etmişti.
Taraflar bir araya geliyor
ABD’nin 2018 yılında çekildiği nükleer anlaşmanın tarafları, anlaşmayı yeniden ele almak için Viyana’da görüşecek.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 6 Nisan'da Viyana'da yapılacak toplantıya ABD'nin de katılacağı yönündeki iddialar ile ilgili, "ABD-İran toplantısı olmayacak. Gereksiz." ifadesini kullandı.
Avrupa Birliği (AB), Çin, Fransa, Almanya, Rusya ve İngiltere ile İranlı üst düzey yetkililerin video konferans yöntemiyle yaptığı toplantının ardından Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yapan Zarif, toplantının amacının ABD yaptırımlarının tamamının hızlı bir şekilde kaldırılması ve ardından İran'ın da nükleer anlaşmadaki taahhütlerine dönmeye yönelik adımları atması olduğunu belirtti. Zarif, tarafların 6 Nisan'da Viyana'da yüz yüze toplantı yapmak için anlaştığını açıkladı.
Önceki başkan Trump anlaşmadan çekilmişti
Önceki ABD Başkanı Donald Trump, 2015'te imzalanan İran'la nükleer anlaşmadan 8 Mayıs 2018'de ayrıldıklarını açıklamıştı. Trump'tan sonra başkanlığa seçilen Joe Biden, göreve geldikten sonraki İran'la nükleer anlaşmaya dönebileceklerinin sinyallerini vermişti.
Ortak Kapsamlı Eylem Planı, İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması amacıyla Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB ile İran arasında 2015'te imzalanmıştı.