İş dünyası temsilcileri 2022 asgari ücret kararı hakkında ne dedi?
İş dünyası temsilcileri, 2022 için net asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlenmesi kararını değerlendirdi.
1 Aralık'ta başlayan asgari ücret maratonunda sona gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 için net asgari ücretin yüzde 50 artışla 4 bin 250 TL olarak belirlendiğini söyledi. Erdoğan yılbaşı itibariyle asgari ücret üzerindeki gelir ve damga vergisinin kaldırılacağını belirtti. Erdoğan, "Böylelikle işvereni 450 TL'lik bir yükten kurtarıyoruz" dedi.
2022 asgari ücret artışı hakkında iş dünyası temsilcileri şu ifadeleri kullandı:
"Bu çalışanlar ve hepimiz adına çok güzel bir haber"
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol:
"Bugün gelinen asgari ücret, hakikaten Cumhurbaşkanımız da söyledi, yüzde 50'nin üzerinde. Son 10 yılların en yüksek artışıyla karşı karşıyayız. Bunun sadece asgari ücretlilere değil, SGK'li çalışan yaklaşık 15 milyon kişiye pozitif etkisi var. Brüt asgari ücret kadar kısmından çalışanlardan gelir vergisi alınmayacak. Yani asgari ücretin iki katı da alsanız, üç katı da alsanız o kısmından gelir vergisi alınmayacak. Bu çalışanlar adına, hepimiz adına da esasında çok güzel bir haber.
Bazı işverenler için bu yüksek bir maliyet ama hep beraber elimizi taşın altına koyacağız demiştik. Bazı çalışanlar için daha fazlası olmaz mı denilecek? Cumhurbaşkanımız da anlattı. Keşke daha fazlası olsa ama iki tarafı biraz memnun eden, biraz memnun etmeyen ama günün sonunda hakikaten beklentileri de aşan bir şey oldu bu."
Bloomberg HT'ye konuk olan Akkol, asgari ücretteki vergi kesintileri kaldırıldığı için Asgari Geçim İndirimi (AGİ) uygulamasının da kalktığını şu sözlerle açıkladı:
"Esasında AGİ’nin mantığı verginin getirdiği yükü bir nebze olsun hafifletmekti. Verilen kararla gelir vergisinin ve damga vergisinin sıfırlanması gibi AGİ’den çok daha kapsayıcı ve büyük etki söz konusu. Asgari ücretlide AGİ’ye ihtiyaç kalmıyor. Bugün 2 bin 826 Lira olan net asgari ücret 4 bin 253’e çıkıyor. Buna AGİ’de dahil."
"Cumhurbaşkanımızın açıkladığı rakam beklentilere cevap vermiştir"
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç:
"Hükümetimiz asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin asgari ücrete değil, TÜFE'ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır."
"Vergilerdeki muafiyet ve asgari ücretteki artış doğru bir adım"
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç:
"Yeni Asgari ücret Hayırlı olsun. Çalışanları mutlu olmayan bir toplumun iş insanları da mutlu olmaz. İş insanları mutlu olmazsa devlet de mutlu olmaz. Vergilerdeki muafiyet ve asgari ücretteki artış doğru bir adım. 2021’in son aylarındaki enflasyonun çalışanları ne kadar mağdur ettiğini görüyoruz. Bizler de mağdur oluyoruz, iş insanıyız ama tüketiciyiz en nihayetinde.
Gelen yüzde 50 zammı yerinde buluyoruz. Sektör olarak bizler üretim, yatırım, istihdam ve ihracata dayalı büyümeye gayret ediyoruz. Hedefimiz olan 25 milyar dolara ulaşmak için çalışanların mutlu olması lazım. Ama markaların da mutlu olması gerekiyor. Onun için vergi indirimlerinin tabana yayılması için daha fazla politika geliştirilmeli. Kayıt dışının yükselmemesi adına üretim istihdam ve ihracat olması için vergilerin düşürülerek daha aşağı çekilmesi gerekiyor."
"Vergi muafiyeti konusunda devletin şirketlere yardım etmesi gerekiyor"
Parex Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit:
"Asgari ücret yeterli değil ama işveren tarafına bakıldığında da maliyet sorunları var. Gözükmeyen maliyetler, tedarikteki ve lojistikteki maliyetler çok yükseldi. Reel enflasyona göre kıyaslandığında, asgari ücrete gelen zammın daha fazla olması gerekiyor.
Biz çalışanlarımıza yılda 1 ya da 2 ikramiye vermeye karar verdik. Önümüzde çarpan endeksler var. Çalışanlarımızı mağdur etmemek için ikramiye sistemine geçiyoruz. Biz grup olarak ihracatımız olmasa daha stresli olurduk. İhracatın önemi her geçen ay daha da artıyor. Vergi muafiyeti konusunda devletin şirketlere yardım etmesi gerekiyor."
"Yarı zamanlı çalışma sistemine geçilebilir"
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Akyüz:
"İstihdamı artırmak için elimizden geleni yapıyoruz. Hammaddedeki ve yarı mamuldeki tedarik sıkıntısı devam ediyor. Devletten teşvik bekliyoruz. Teşvik olmadan bu seviyelerde ücretleri öderken sıkıntı içerisine gireceğiz. Ön görülmeyen maliyet artışları, sanayicinin ne yazık ki elini kolunu bağlıyor. Çalışanların kalite standartlarını düşürmek gibi bir düşüncemiz yok elbette.
Kayıt dışlı istihdamdaki yaptırımlar çok yüksek. Sanayici riske girmez ama kayıt dışı istihdam haricinde, yarı zamanlı çalışma sistemine geçilebilir. Verim artırıcı yatırımlara gidilebilir veya otomasyonlu robotlu sistemlere geçilebilir."
"İşverene katkı sunulması da istihdam kaybı açısından önemli"
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkan Şeref Fayat:
"Temel ücret olduğu için ve mutfak enflasyonu oranında zam yapıldığı görünüyor. İşverene katkı sunulması da istihdam kaybı açısından önemli. Bu ekonomik modelin herhangi bir sekteye uğramadan stabilizeye varacağı hesabıyla söylüyorum. Merkez Bankası faiz indirimi ile oluşan süreçte artık faiz inmeyecek mesajı verildi.
Bu model oturmaz ve faiz artırımına giderse döviz geri gelebilir. Bu durum hem ihracat açısından hem de maaşlar açısından ihracatçıya bile fazla gelebilir. Stabil bir kurun olacağını var sayıyorum. Dengelenmesi lazım ki öngörülebilir olsun. Hem yatırım yapalım hem de üretim yapalım."
"İşverene daha farklı bir indirim olursa çok daha fayda sağlayacaktır"
Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Tahsin Öztiryaki:
"Biz zaten aşağı yukarı 4 bin TL civarı bekliyorduk. Açıklanan rakam hayırlı olsun. Bu şartlara göre maliyetlerimizi hesaplayıp ona göre yol alacağız. İşverene de bir miktar indirim açıklandı ancak daha farklı bir indirim olursa çok daha fayda sağlayacaktır. İhracatımız gelişiyor, ihracatın ölçek olarak da büyümesi gerekiyor. Kapasitelerin artması halinde üretim, istihdam ve yatırımlar da artacaktır. Dünyada çok büyük bir talep var, bu talebi karşılamak da çok önemli."
"Uzun vadeli krediler ve faiz desteği çok önemli"
Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu:
"Asgari ücrete gelen zam gerçekten beklentileri karşılayabilecek şekilde. Ama tabii bununla ilgili iş dünyasında da maliyetler var. Bu konuda düzenleme yapılması da çok önemli. Yatırım heyecanını artıracak teşvikler son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Kapasite kullanımı konusunda yüzde 80’lere gelmiş durumdayız. Yeni yatırımlara ihtiyacımız var. Yatırımlar için faiz desteğinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çalışma ekonominin üzerinde pozitif etki yaratır. Bu heyecanla, herkesin yatırım iştahı artar. Uzun vadeli krediler ve faiz desteği çok önemli."