İSO/Bahçıvan: Sanayi şu anda hak ettiği hızından uzak seyrediyor
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Bloomberg HT'ye değerlendirmelerde bulundu
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan Bloomberg HT'ye ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi.
Bahçıvan ihracata yönelik yeni açıklanmaya başlayan "İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi"nin Türkiye'nin ihracat yaptığı pazarları açısından bir gösterge olduğunu söyledi. Mart ayı için açıklanan rakamın 53.2 olduğunu hatırlatan Bahçıvan "İhracat iklimi endeksinin 50'nin üzerinde olması önemli. Alt detaylarda hangi ülkelerde fırsatlar çok gibi bilgiler de bulunabilecek. Global anlamda Türkiye'ye değer katacak bir çalışma başlatıyoruz" dedi.
SEÇİM BELİRSİZLİĞİ
Seçim sonuçların netleşmemesinin özellikle ekonomide olumsuz etkisi olduğunu ifade eden Bahçıvan konuya dair "Seçimlerin bitmesiyle artık ekonomi başta olmak üzere farklı konuları konuştuğumuz başlangıç noktası olacaktı. Maalesef bu belirsizlik en çok ekonomi üzerinde etki bırakıyor. Umuyorum Türkiye en kısa zamanda hukuk kuralları içinde adını koyacak ve hızlı yol almamız gereken dönem başlayacak" yorumunu yaptı.
"İSTEDİĞİMİZ NOKTAYA GELEMEDİK"
Son açıklanan PMI verisinin 45'lerden 47.2'ye yükselerek biraz daha iyileştiğini belirten Bahçıvan "Türkiye sanayisi yaklaşık bir senedir 50'nin altında PMI ile gidiyor. Bu sürdürülebilir bir rakam değil...Sanayi şu anda maalesef hak ettiği hızından ve dinamizden uzakta seyrediyor. Bunu başta otomotiv ve inşaata bağlı sektörlerde görmekteyiz. PMI'in bir an evvel 50'nin üzerine çıkması lazım. Bunun için öncelikle finans piyasaları rahatlamalı.
Son 3 4 haftadır swap olayı, Londra piyasasında gerginlik ve son 2 haftadaki süreç faiz bandında 2 - 3 ayda elde ettiklerimizi kaybettiren noktaya dönüştürdü. Yatırım dönemine geçebilmek adına istediğimiz noktaya geldiğimiz söylenemez." değerlendirmesini yaptı.
YENİ REFORM PROGRAMI
Bahçıvan, geçen hafta açıklanan ekonomik reform programının alt başlıklarında umut verici söylemler olduğunu ancak icraata geçirilmesi için bu belirsizlik ortamının ortadan kalkması gerektiğini söyledi.
"BİR GÜN DAHİ KAYBETMEMELİYİZ"
Yılın ilk yarısıyla ikinci yarısı arasında makas olacağını söyleyen Bahçıvan "ama geciken her hafta 2. yarıya dönük olan umutlu beklentilerimizde tahribat yaratabilir. Onun için Türkiye'nin büyüme ivmesinin başlaması için ön hazırlıklar oluşmalı. 2. yarıdan bir gün dahi kaybetmemeliyiz" diye konuştu.
İşletme maliyetlerini değerlendiren Bahçıvan şunları söyledi; "kur kaynaklı maliyetleri karşılamak kolay değil. Kur zıplamaya başlayınca maliyet tedirginliği başlıyor. Enflasyonda 2. yarıda Ağustos'tan sonra belli bir toparlanma olabilir ama yeni tortu getirmezsek. O nedenle bu bleirsizlik dönemi gündemden çıkmalı. Bunun yanı sıra Türkiye bu seviyelerdeki CDS risk primini hak etmiyor. Bunun bedeli bir şekilde reel sektör tarafından ödeniyor."