İspanya'dan 11 milyar euroluk çip yatırımı
İspanya'da Başbakan Pedro Sanchez ülke ekonomisinin turizme olan bağlılığını azaltmak ve GSYH'nın yüzde 10'unu oluşturan otomotiv endüstrisi için hayati öneme sahip çip üretimi ve geliştirilmesi için 11 milyar euroluk yatırım planladıklarını açıkladı.
İspanya’nın turizme dayalı ekonomisini modernize etmek amacıyla mikroçip ve yarı iletken geliştirmek için 11 milyar dolarlık yatırım planladığı belirtildi.
Başbakan Pedro Sanchez projenin yakında kabine tarafından onaylanacağını belirtirken, “Ülkemizin endüstriyel ve teknolojik gelişmelerde öncü olmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yatırım kararı, mali durumu pandemi nedeniyle birçok Avrupa ülkesinden daha çok zarar görmüş olan ve Ukrayna savaşı nedeniyle tekrar baskı altına giren ülkenin ekonomisini tekrar canlandırma çabalarında son adım oldu.
Sanchez, yarı iletken yapımında kritik önemde olan neon ve argon gibi gazların tedarikinde savaş nedeniyle ciddi bozulmalar yaşandığına dikkat çekti.
Gayri safi milli hasılasının yüzde 10’unu oluşturan ve Avrupa’da ikinci büyük otomotiv endüstrisine sahip olan ülke için çip üretimi hayati öneme sahip.
Avrupa genelinde birçok yetkili çip üretimine yatırım yaparak teknoloji ithalatına bağlılığını kesmeyi hedefliyor. Avrupa Birliği 2030’a dek dünyadaki çip tedarikinin beşte birini karşılayarak yarı iletken üretiminde kritik bir role sahip olmayı hedefliyor.
Avrupa Komisyonu geçtiğimiz ay geçirdiği 45 milyar euroluk çip yasası ile Avrupa’da türünün ilk örneği çipler üretilmesi için kamu fonları kullanılmasını kabul etti.
Bunun yanında tek başına hareket eden ülkeler de mevcut. Konuya yakın kaynaklar geçtiğimiz ay Almanya’nın Intel’e ülkede kuracağı 17 milyar euroluk üretim tesisi için 5 milyar euro kamu fonu sağlayacağını belirttiler.
İspanya da turizme bağlılığını azaltmak ve Avrupa Birliği’nin en yüksek işsizlik rakamlarından birini düşürmek amacıyla Brüksel’den eşine az rastlanır bir fon aktarımını uygulamaya koymuştu. Ancak Ukrayna’dan çıkan savaşla birlikte hızla artan enerji maliyetleri toparlanma sürecinin karmaşıklaşmasına neden olmuştu.