Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsrail Merkez Bankası, gösterge faizi sıfır seviyesine yaklaştırarak  ve yeni piyasa bazlı araçlar ilave ederek izlediği yolu değiştirdi ve şimdiye dek piyasaları desteklemeye odaklı koronavirüs pandemesine yönelik acil tepkisini genişletti.

Şimdiye dek borçlanma maliyetlerini düşürmeye fazla önem vermeyen İsrail Merkez Bankası, gösterge faizi yüzde 0.25'ten yüzde 0.1'e çekerek tüm zamanların en düşük seviyesine indirdi. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin az bir çoğunluğu bu kararı bekliyordu. İsrail Merkez Bankası ayrıca bankalara düşük faizli krediler ve özel sektör tahvillerinin repo işlemlerinde teminat olarak kabul edilmesi gibi ilave tedbirleri de uygulamaya sokacak.

Lokal hisse senetleri bu karar sonrası değer kazanırken, para birimi şekel dolar karşısındaki kazançlarının bir kısmını geri verdi.

Para komitesi, karar sonrası yaptığı açıklamada, "Koronavirüs krizi büyüme trendini durdurdu ve ekonomi daralmaya geçti," dedi ve "Krizin ekonomi üzerindeki olumsuz etkisinin büyüklüğü dikkate alındığında, Komite para politikasını genişlemesinin boyutunu artırmak için bir dizi araçtan faydalanıyor" değerlendirmesinde bulundu.

İsrail Merkez Bankası'nın 2015'ten beri gittiği bu ilk faiz indirimi, yetkililerin salgının ekonomi üzerindeki hasarını giderme çabaları dahilinde araç kitinin neredeyse tümünü kullanmalarından dolayı son indirim olabilir. İsrail Merkez Bankası'nın faizi negatif bölgeye indirme konusunda uzun süredir devam eden isteksizliği göz önüne alındığında, dikkatler şimdi, ülke içindeki işletmelerin neredeyse tamamının kapanmış olması ve finans sistemindeki likidite darlığından dolayı bankanın piyasa operasyonlarına çevrilmiş durumda.