Advertisement
ENERJİ ABONE OL

İsrail'in en büyük doğal gaz sahalarını geliştiren şirketler, Mısırlı müşterisine yönelik satışını artırmaya karar verdi.

Tel Aviv Hisse Senedi Borsası'nda Çarşamba günü yer alan açıklamaya göre Leviathan ve Tamar yataklarının İsrailli Delek Group Ltd. ve Texas merkezli Noble Energy Inc. öncülüğündeki ortakları, Mısırlı Dolphinus Holdings Ltd.'ye 15 yıl boyunca 85.3 miyar metreküp doğal gaz verecek. Bu, 2018 yılında anlaşmaya varılan miktarın yaklaşık yüzde 35 üzerinde bulunuyor. 10 yıllık anlaşmanın değeri 15 milyar dolar idi.

Delek sözleşmeden elde edilecek gelirin arz artışıyla orantılı olmasını bekliyor.

İsrail gazı Mısır'a gelecek yılın başında akmaya başlayarak 2022 yazına kadar kademeli olarak her iki sahada da 7 milyar metreküp civarına ulaşacak.

Anlaşma iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri güçlendirirken İsrail'e doğu Akdeniz'de çıkardığı doğal gaz için yeni bir ihracat pazarı kazandıracak.

İngiltere merkezli enerji araştırma ve danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'ye göre Mısır'da doğal gaza yönelik iç talep gelecek yirmi yılda istikrarlı şekilde yüzde 30 civarında artış kaydederek beş yıl içinde arz kısıntısına neden olacak.