Advertisement
HABERLER ABONE OL

TOBB Üniversitesi Politikalar Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Serdar Sayan işsizlik verilerini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Sayan, işsizlik rakamları hesaplanırken geniş tanımlı işsizlik oranının kullanılması gerektiğini bu tanımın gerçek işszilik oranını daha iyi yansıtacağını söyledi.

Sayan şu değerlendirmeleri yaptı: TÜİK araştırma yaparken işsizlere "Son 4 haftadır aktif olarak iş arama kanallarını kullandınız mı?" diye soruyor. Bu soruya hayır cevabını aldıkları takdirde o insan iş gücünde değerlendirilmiyor. Dolayısıyla işsizlik oranı gerçekte olduğundan çok daha dalgalı. Bunu iyileştirmek için geniş tanımlı işsizlik oranını kullanmak gerekiyor. Birkaç tanımı var. Bir tanesi çalışmaya hazırım ama iş aramadım. Aslında işsiz iş aramakla da ilgileniyor ama iş bulamıyor. Bunların sayısı da işsizlerin sayısına yaklaştı. Gençlerde de ilk kez geniş tanımlı işsizlik oranını tanımlamaya başladık. Hatta kadın erkek ayrımını da hesaplamaya başladık. Kadınlarda geniş tanımlı işsizlik oranı korkutucu, Kasım itibari ile yüzde 49,8. Yani 2 kadından 1’i işsiz, erkeklerde de her 3 erkekten 1’i işsiz"