Bloomberght
Bloomberg HT Haberler İşsizlikte makas kadınlar aleyhine açıldı

İşsizlikte makas kadınlar aleyhine açıldı

İşsizlik verileri Mart ayında önemli bir değişime sahne olmazken kadın işsizliğinde ciddi bir ayrışma yaşandı. Kadın işsizlik oranı bir önceki aya göre yüzde 1 artarken kadın işsiz sayısı 1 milyon 624 bine çıktı. Kadınlar arasında işsizlik oranı erkeklerin 1,7 katına yükseldi. İstihdam edilen kadın sayısı Mart'ta bir önceki aya göre 313 bin azaldı.

Giriş: 10 Mayıs 2023, Çarşamba 15:08
Güncelleme: 11 Mayıs 2023, Perşembe 08:43

OLCAY BÜYÜKTAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri işsizlikte cinsiyet makasının kadınlar aleyhine ciddi anlamda açıldığını ortaya koydu.

Mart'ta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik yüzde 10 olarak kaydedildi. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,4 olurken kadınların işsizliği yüzde 13,7 olarak kaydedildi. Yani her yüz erkekten 8'i işsizken her 100 kadından yaklaşık 14'ü işsiz.

Aynı durum zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü yani geniş tanımlı işsizlikte de görüldü. Geniş tanımlı işsizlik erkeklerde yüzde 17,8 olarak izlenirken, kadınlarda 29,8’e çıktı.

Bu yıl Mart ayında 3 milyon 508 bin kişi olan işsiz sayısının 1 milyon 884 bini erkekler 1 milyon 624 binini kadınlar oluşturdu.

Erkek işsiz sayısı bir önceki aya göre düşerken kadın işsiz sayısı önemli bir artış gösterdi.

Bir önceki ay 1 milyon 976 bin olan erkek işsiz sayısı 92 bin azalışla 1 milyon 884 bine gerilerken geçen ay 1 milyon 529 bin olan kadın işsiz sayısı 95 bin kişi artarak 1 milyon 624 bine çıktı. Kadın işsizlik oranı oranı da geçen aya göre yaklaşık yüzde 1’lik yükseliş yüzde 12,8’den yüzde 13,8’e çıktı.

İstihdamın yarısından fazlası erkek

TÜİK verilerine göre 31 milyon 462 bin olan istihdamın 21 milyon 335 binin erkekler oluştururken 10 milyon 128 binin kadınlar oluşturdu. Ancak işsizlik sayısında durum kadınlar aleyhine ciddi bir olumsuzluğu gözler önüne serdi.

Bir önceki ay yüzde 31,7 olan kadın istihdam oranı, yüzde 1’lik düşüşle yüzde 30,7’ye gerilerken istihdam edilen kadın sayısı da bir önceki aya göre 313 bin azaldı. Bir önceki ay 10 milyon 441 bin kadın istihdam edilirken Mart ayında istihdam edilen kadın sayısı 10 milyon 128 bine geriledi.

"Kadının istihdama erişimi kısıtlı"

İşsizlik verilerini değerlendiren Prof. Dr. Seyfettin Gürsel, TÜİK'in aylık istihdam bülteninin veriye sahip olmadığını belirterek "Ekonomide iki ayda ne gibi değişimler oldu ki bir ay hızla düşen kadın işsizliği azaldı ve hemen sonraki ay benzer hızla arttı. Buradan çıkan sonuç TÜİK'in aylık anketleri yeterli denekle yapmadığı" diye konuştu.

Geniş tanımlı kadın işsizliği ile erkek işsizliği arasındaki makasın 12,2 puana ulaştığını, ümitsiz ve zamana bağlı eksik istihdam edilen kadınların oranında artış eğilimi devam ettiğinin altını çizen DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranının son bir ayda erkeklerde 1 puan artarak yüzde 66 olduğuna kadınlarda ise bir puan azalarak yüzde 30,7 olduğuna işaret etti.

Türkiye’de de kadın işsizliğinin tüm türlerde erkeklere kıyasla oldukça yüksek seyrettiğini belirten Çerkezoğlu, "Verilerden de görüleceği üzere kadın işsizliği önemli bir toplumsal cinsiyet eşitsizliği göstergesi olmaya devam ediyor. Kadın emeğini ikincilleştiren politikalar ve ev içi bakım emeğini kadınların üzerinden alacak politikaların eksikliği sebebiyle kadınların istihdama erişimi kısıtlı kalıyor. Nitekim ILO da kadınların erkeklere kıyasla iş bulmada daha büyük zorluklar yaşadığını ve engellerle karşılaştığını ortaya koyuyor. Dünya genelinde çalışma çağındaki kadınların yüzde 15’i, erkeklerin yüzde 10,5’i çalışmak istemesine rağmen iş bulamıyor" diye konuştu.