Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye'de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Ekim'de 53,9 oldu. Endeks Eylül'de 52,8 olarak gerçekleşmişti.

Pandemi koşullarının etkisiyle imalat PMI Nisan ayında 33,4 ile tarihi düşük seviyeleri görmüştü. Mayıs ayında da 50 seviyesinin altında gerçekleşen endeks, Haziran ayından bu yana 50'nin üzerinde açıklanıyor.

Endekste 50 değerinin üzeri imalatta büyümeyi, bu değerin altı ise daralmayı işaret ediyor.

Yeni siparişlerde artış trendi

Yeni siparişlerde artış trendi beş ayı geride bırakırken, endeks sonuçlarına göre imalatçılar müşteri talebinin iyileşmeye devam ettiğini belirtti. Yeni ihracat siparişlerinde de artış kaydedildi. Böylece firmalar üretim hacimlerini ekim ayında da yükseltti ve büyüme eylül ayına göre hız kazandı. Üretimde ve müşterilere yapılan ürün teslimatlarındaki artışa bağlı olarak, birikmiş işler son üç ay boyunca azaldı.

Anket kapsamında takip edilen 10 sektör içinde en güçlü büyüme yine ana metal sanayi ile kimyasal, plastik ve kauçuk sektörlerinde kaydedildi.

Üretim ve istihdamdaki en yüksek oranlı artış ana metal sanayi sektöründe gerçekleşirken, kimyasal, plastik ve kauçuk sektörü ise yeni siparişlerdeki büyümenin başını çekti. Gıda ürünleri ile giyim ve deri ürünleri sektörlerinde faaliyet koşulları zayıfladı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, IHS Markit'in Kovid-19 kaynaklı olarak yılın başlarında yaşanan sert düşüşe karşın, sanayi üretiminin 2020 yılı genelinde yüzde 0,8 azalacağını öngördüğünü belirtti.

Albayrak: Yeni ihracat siparişleri büyümeyi destekliyor

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, PMI verilerine ilişkin Twitter hesabından yaptığı değerlendirmede "İmalat sanayiindeki büyüme 5 aydır devam ediyor ve geçen aya göre hız kazandı. Pandemi koşullarına rağmen artan yeni ihracat siparişleri bu büyümeyi destekliyor." ifadelerini kullandı.